IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn ще изгражда електромобили в САЩ

Тайванският конгломерат може да се включи в надпреварата за партньор на Apple при изграждането на интелигентни автомобили

11:16 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванският технологичен разработчик Foxconn сключи сделка за закупуване на съоръжение за производство на електрически превозни средства в Северна Америка като част от серия от сделки на стойност 280 млн. долара с американския стартъп Lordstown Motors, които включват и покупка на акции, съобщава Nikkei Asia Review.

Foxconn заяви в петък, че ще придобие около 4-процетен дял в Lordstown за около 50 милиона долара, както и производствения комплекс на американската компания в Охайо срещу 230 милиона долара. Това ще бъде първата фабрика за електромобили на Foxconn на континента, където компанията ще произвежда пикапите на Lordstown Endurance като част от сделката. 

Покупката на фабриката за електромобили може да превърне Foxconn в основен претендент за партньор на Apple Inc. по отношение на плановете на компанията от Купертино за производство на интелигентни превозни средства. Но успехът в това начинание далеч не е гарантиран, пише Bloomberg. 

Тайванската компания е най-големият производител на iPhone в света, което ѝ дава потенциално предимство спрямо конкурентите, докато Apple търси партньор сред традиционните автомобилни концерни и стартъпите.

Решението на Foxconn да се фокусира върху автомобилите все още не дават ясни положителни резултати, като Apple вероятно ще се нуждае от солидни доказателства относно опита и качеството на продуктите, преди да се спре върху конкретен партньор.

„Логично е Foxconn да проучи производството на превозни средства, за да остане в крак с актуалните тенденции“, коментира Стив Ман, автомобилен анализатор в Bloomberg Intelligence. „Ако погледнете компаниите нагоре по веригата на стойност, много от тях се занимават с електрически, интелигентни превозни средства. Колите се превръщат в следващите мобилни устройства", добавя той.

Lordstown Lordstown

Пикапът Lordstown Endurance. Снимка: Matthew Hatcher/Bloomberg

Въпреки че Foxconn е подписала вече няколко договора за партньорства относно електрически превозни средства, инвестициите ѝ в бизнеса са сравнително скромни и далеч изостават от тези на автомобилни гиганти като Volkswagen AG или Hyundai Motor Co.

Apple, която не се очаква да се появи на пазара поне през следващите няколко години, но активно се занимава със своя дебют, би представлявала най-добрата награда за всеки амбициозен производител на електромобили. Предимството на Foxconn е силната ѝ връзка с американския технологичен гигант. Дългогодишното им партньорство се разшири, след като Apple добави нови продукти и категории и сега компанията е свързана с около 50% от годишните продажби на Foxconn.

Lordstown Lordstown

Анализатори от CL Securities Taiwan заявиха в бележка, че закупуването на завода от Lordstown е по-евтин и по-бърз вариант от изграждането на производствен капацитет от нулата, което „би трябвало да помогне за облекчаване на притесненията на някои инвеститори относно прогнозируемостта при приноса на печалбите от електромобили“.

Към момента Foxconn не е реализирала търговски нито едно превозно средство след дебюта на своята платформа през 2020 г. Компанията планира да започне масово производство на електрическия пикап Lordstown Endurance в Охайо през април следващата година, споделя източник, запознат с дискусиите.

За сравнение, производителите на автомобили като Tesla Inc., Volkswagen и Hyundai, вече са реализирали поредица от електрически модели и инвестират милиарди долари в нов производствен капацитет и в разширяване на продуктовата гама.

Ford и южнокорейската SK Innovation Co. заявиха по-рано тази седмица, че планират да инвестират 11,4 млрд. долара в изграждането на три фабрики за батерийни клетки и съоръжение за сглобяване на електрически пикапи от серия F в Тенеси и Кентъки, най-голямата инвестиция в 118-годишната история на американския автомобилен производител.

Все пак Foxconn е постигнала известен напредък. Тя сключи производствена сделка с Fisker Inc. и партньорство с тайландския държавен конгломерат PTT Pcl. Постигнати са сделки и със Stellantis NV и Zhejiang Geely Holding. Едно от превозните средства, които Foxconn ще произвежда в завода на Lordstown, е Project Pear на Fisker.

Сделката с Lordstown „отразява гъвкавостта на Foxconn при предоставянето на дизайнерски и производствени услуги за различни клиенти на електромобили“, заяви председателят на Foxconn Юн Лю в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още