IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е готова с пакет от стимули за своята автомобилна индустрия

Планът на президента Макрон ще включва потребителски стимули за закупуване на нови и по-чисти автомобили, както и помощ за доставчиците на части и оборудване

14:24 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви мерки в подкрепа на автомобилната индустрия в страната, като подчертава решаващата роля на този сектор в икономиката и големите щети, които е понесъл той заради разпространението на коронавурса, съобщава Bloomberg.

Планът ще включва потребителски стимули за закупуване на по-чисти автомобили и помощ за малките и средни доставчици на автомобилни части, за модернизиране на фабриките и за консолидиране, споделя делегираният министър на икономиката Агнес Пание-Рунашер. 

Френският автомобилен концерн Renault SA обмисля да се присъедини към начинанието на PSA Group и Total SA за разработване на батерии за електрически автомобили, както и за увеличаване на активността на електрическите автомобили във Франция, добави Пание-Рунашер.

„Франция трябва да бъде конкурентоспособна“, подчерта още тя в интервю по радио BFM, добавяйки: „Ще инвестираме в сектора на автомобилостроенето“.

Планът на Макрон за подкрепа на автомобилната индустрия е един от трите пакета индустриални стимули, обещани от финансовия министър Брюно льо Мер през последните седмици. Държавата вече отдели 18 млрд. евро за тежко засегнатия туристически бранш и се готви да помогне и на авиационния сектор. В автомобилната индустрия във Франция работят 400 000 души, като в страната има около  30 заводи за превозни средства и автомобилни части.

Обявлението на Макрон ще бележи решаваща за Renault седмица. Заедно с PSA става дума за едни от най-големите производители във Франция, те са отговорни за популярни в исторически план модели като Citroen 2CV и Renault 4. Франция притежава дялове както в Renault, така и в PSA.

На фона на сривовете на европейския автомобилен пазар, Renault трябва да получи заем в размер на 5 млрд. евро през следващите дни. Също така е много вероятно компанията да обяви значително редуциране на разходите, както и затваряне на заводи, в това число и нови мерки за сътрудничество със своите партньори от алианса - Nissan Motor Co. и Mitsubishi Motors Corp.

Правителствените стимули за купувачите на автомобили са "много ефективен инструмент" за увеличаване на продажбите, заяви от своя страна Льо Мер. Германия, която ще представи собствен план за подпомагане на индустрията в началото на юни, също се стреми да развие промишлен план за производство на батерии за електромобили.

Пание-Рунашер заяви, че производителите на автомобили и автомобилни части за коли Valeo SA, Faurecia SE и Plastic Omnium SA ще изискват от концерните да обмислят варианта за връщане на някаква производствени мощности обратно във Франция. Пандемията прави уязвима веригите на доставка и увеличава зависимостта от Китай, допълни още тя.

Не е ясно как ще стане това, още повече, че Брюно льо Мер заяви, че държавата няма да принуждава Renault да държи своите заводи отворени.

Пакетът на Франция за стимулиране на автомобилната индустрия ще натежи върху държавния бюджет, чиято прогноза вече на два пъти беше изменяна, като от Париж очакват дългът на страната да нарасне до над 115% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още