IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия обединяват усилия при производството на батерии за електромобили

Европейската комисия трябва да одобри държавните субсидии

18:10 | 01.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Две от най-големите европейски държави - Германия и Франция, са готови да инвестират в съвместно дружество за производство на автомобилни батерии, съобщава Automedia

Планът на двете страни включва съвместни инвестции, като за осъществяването на производството ще се разчита на Opel, PSA и на германският производител на индустриални и транспортни батерии - Saft. Все още обаче се очаква решението на Европейската комисия, която трябва да одобри държавните субсидии.

Според информация на Ройтерс, общата сума, която двете държави се готови да инвестират, е 1,7 млрд. евро, като тя трябва да бъде разпределена в отделните фирмени съюзи. Министерствата на икономиката на Франция и на Германия вече са изпратили писма до изпълнителни органи на Европейския съюз, с което искат да бъде дадена „зелена светлина“ на проекта.

Главната цел на мярката е да бъдат запазени работните места в сферата на акумулаторите, както и намаляване на зависимостта от азиатски доставчици на части. Що се отнася до мястото, където ще се произвеждат батериите, то най-вероятно ще бъде използвана фабрика на Opel, която се намира близо до френската граница.

Очаква се германският министър на икономиката Петер Алтмайер да се срещне с френския си колега Бруно Льо Мер в четвъртък, за да обсъдят по-нататъшните стъпки.

Ройтерс съобщи преди седмица, че германският автомобилен концерн Volkswagen AG планира да построи съвместно с Anhui Jianghuai Automobile Co (JAC) завод за електромобили край град Хъфей в Китай срещу 750,8 млн. долара.

Документ, публикуван в понеделник от ръководството на Зоната за икономическо и технологично развитие на Хъфей, посочва, че VW и JAC са получили разрешение от регулатора за опазването на околната среда за изграждане на завод с годишен производствен капацитет от 100 хил. превозни средства.

Китайското подразделение на VW потвърди по-рано днес цифрата, която беше включена в предишни официални документи, като добави, че предстои в скоро време двете компании да пуснат на пазара и своя първи модел електромобил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още