IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Япония обявиха своята подкрепа за алианса Renault-Nissan

Държавните глави на двете страни подчертаха важността на автомобилното обединение относно промишленото сътрудничество между Париж и Токио

19:20 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Шиндзо Абе днес отново изразиха подкрепата си за обединението Renault-Nissan, разтърсено от аферата Карлос Гон. Това съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес, след днешната среща в Париж на двамата ръководители. 

Преди да обядват заедно в Елисейския дворец, Макрон и Абе са изразили за пореден път подкрепата си за алианса Renault-Nissan, който наскоро отпразнува 20-ата си годишнина и който е важен символ на промишленото сътрудничество между Франция и Япония, се казва в съобщението.

"Това промишлено сътрудничество доказа своята устойчивост, взаимното допълване на участниците в него и ползата от техния общ проект", отбеляза френското президентство.

На срещата е било обсъдено и положението на арестувания в Япония бивш ръководител на алианса Карлос Гон и Макрон е припомнил правото на презумпция за невинност и консулска защита.

Nissan ще отхвърли предложение на Рено за по-тясно интегриране на управленско ниво и ще поиска равнопоставени капиталови отношения. Това съобщи по-рано японското бизнес издание Nikkei, цитирано от Ройтерс.

Ръководството на Nissan смята, че японският автомобилостроител не се е ползвал със справедливо отношение досега и при сливане тази неравнопоставеност би станала постоянна, обяснява вестникът, цитирайки запознати източници.

В предложението си Renault твърди, че по-тясното интегриране би позволило да се оптимизират синергиите във френско-японското обединение, добави източникът.

Бъдещето на съюза Renault-Nissan, модел за такова обединение в автомобилната индустрия, е предмет на множество предположения след ареста през ноември на главния архитект на проекта Карлос Гон. Той бе обвинен във финансови злоупотреби.

Сваленият от поста бивш шеф на Renault и Nissan отрича отправените срещу него обвинения и се определя като жертва на заговор на висшите ръководители на Nissan, които се противопоставят на ново затягане на връзките с френския автомобилостроител.

Renault, която спаси Nissan от фалит преди 20 години, притежава 43,4% от капитала на японския автомобилостроител, който от своя страна има само 15% от френската компания, без право на гласуване.

Генералният директор на Nissan Хирото Саикава отказа да коментира дали компанията му е получила подобно предложение от Renault.

Съюзът между Renault и Nissan е основан през 1999 г., като към тях през 2016 г. се присъединява и Mitsubishi Motors.

След като беше арестуван отново на 4 април в дома си в Токио, едва месец след освобождаването му под гаранция от 9 милиона долара, Карлос Гон бе отново обвинен вчера в злоупотреба с доверие с утежняващи вината обстоятелства.

Четвъртото обвинение срещу автомобилния магнат беше повдигнато от съда в Токио в деня, когато изтичаше срокът на задържането му под страха по обвинения на Нисан в отклоняване на средства на компанията. Неговите адвокати веднага поискаха той да бъде освободен под гаранция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още