IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция настоява Nissan и Renault да се обединят в една холдингова компания

От Париж информират, че планират да назначат нов председател на съвета на директорите на Nissan на мястото на арестувания в края на миналата година Карлос Гон

11:10 | 20.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Франция настоява френската автомобилна компания Renault и японската Nissan, които в момента са съюз, да се обединят в единна холдингова корпорация. 

Според източници на японската медия Nikkei именно такова искане е отправила френската делегация, която посети Токио тази седмица.

Освен това френската страна е информирала, че планира да назначи нов председател на съвета на директорите на Nissan на мястото на арестувания в края на миналата година Карлос Гон. Френският концерн има това право, заложено в сегашния договор за партньорство.

Nikkei отбелязва, че на фона на усложнилите се отношения между двете автомобилостроителни компании Renault отново оказва натиск с цел те да се слеят. Nissan пък е против, защото тогава френското правителство, което е акционер в Renault, ще може да влияе на политиката на японската група.

Френският концерн ще назначи нов шеф, който най-вероятно ще заеме твърда позиция на преговорите с японската страна по указание на френското правителство.

Японското издание припомня, че, преди да бъде арестуван, Гон е планирал да обедини двете компании.

В момента Renault има 43,4% от акциите на Nissan, както и право да назначава ръководителя на компанията и членовете на съвета на директорите. Японският автомобилен производител пък държи 15 на сто от акциите на Renault и няма право на глас във френската компания.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още