IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разследва бивш съдебен министър заради плащания от Renault и Nissan

Случаят с Рашида Дати е част от по-широкото разследване на френските прокурори, засягащо обвиненията за финансови престъпления срещу Карлос Гон

14:12 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият френски съдебен министър Рашида Дати (вляво).<em> Снимка:&nbsp;Judith White/Bloomberg News</em></p>

Бившият френски съдебен министър Рашида Дати (вляво). Снимка: Judith White/Bloomberg News

Франция започва официално разследване срещу бившия френски министър на правосъдието Рашида Дати, свързано с консултантските такси, които някога е получавала от автомобилния алианс Renault-Nissan, съобщава Ройтерс, цитирайки френски медии. 

Радио Franceinfo и вестник Canard Enchaine посочват, че Дати, която се е кандидатирала за местните избори в Париж през 2020 г., ще бъде официално разследвана за възможни престъпления, включително за т.нар. пасивна корупция.

Френската финансова прокуратура и адвокатът на Дати не са били достъпни за коментар. От Renault отказват да коментират темата.

Случаят е част от по-широкото разследване от страна на френските прокурори, което засяга бившия председател на алианса Renault-Nissan Карлос Гон, обвинен във финансови злоупотреби и арестуван още през 2018 г. В края на 2019 г. Гон успя да избяга от Япония със самолет за Ливан.

Разследващите посетиха бившия ръководител на френския концерн в Бейрут през май. Гон, който отдавна отрича обвиненията срещу себе си, заяви пред Ройтерс, че е готов за продължителен процес за изчистване на своето име.

Прокурорите започват да разследват Дати още през 2019 г., както и плащанията, които тя получава от съвместно предприятие на Renault и Nissan със седалище в Нидерландия.

Алиансът наема 53-годишната Дати, след като през 2009 г. тя напуска поста министър на правосъдието, за да се кандидатира за Европейския парламент.

Тя отрича да съществуват нередности около нейните хонорари, които получава, докато работи като консултант между 2010 и 2012 г., а адвокатите ѝ посочват, че всичко вече е изяснено от тяхна страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още