IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски стартъп за батерии набра 100 млн. евро за технологични разработки

Verkor ще изгради фабрика за батерии с годишен производствен капацитет от 16 ГВтч през 2024 г., който ще бъде увеличен до над 50 ГВтч до 2030 г.

13:34 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Verkor</em></p>

Снимка: Verkor

Френската компания за производство на батерии за електрически превозни средства Verkor обяви, че е успяла да набере 100 млн. евро от нови и съществуващи инвеститори, което е важен крайъгълен камък за развитието на технологията за високоефективни клетки за батерии във Франция, съобщава Inside EVs. 

Стартъпът цели да изгради център за иновации в Гренобъл, който трябва да заработи през 2022 г. Във въпросния комплекс ще се изграждат клетки, като компанията планира да отдели място и за научноизследователска и развойна дейност, тестови съоръжения и обучение на инженери и техници.

След това Verkor ще изгради и фабрика за батерии с годишен производствен капацитет от 16 гигаватчаса (ГВтч) през 2024 г., който ще бъде увеличен до над 50 ГВтч до 2030 г.

Наскоро компанията сключи партньорство с френския автомобилен концерн Renault Group, който възнамерява да закупи батерии за премиум сегментите от своята продуктова гама, както и за автомобилите от марката Alpine.

Renault също инвестира във Verkor, като двете компании ще разработват съвместно батериите. В началото на юни стана ясно, че френският концерн ще обедини три от своите заводи в Северна Франция, за да образува производствен хъб за електрически автомобили. Това ще понижи производствените разходи и ще осигури годишен капацитет от 400 хил. превозни средства до 2025 г.

Обединеният завод, известен като Renault ElectriCity, ще доведе до създаването на 700 нови работни места, разпределени в различните обекти, в които в момента работят близо 5000 души, до средата на десетилетието.

Друг важен партньор за Verkor е френското правителство, което също участва в кръга на финансиране.

„Съвместно с EQT Ventures и Renault Group, с участието на френското правителство и регион Оверн-Рона-Алпи, финансирането ще подпомогне разширяването на компанията и ще доведе до изграждането на иновационния център на Verkor, където усъвършенстваните батерийни клетки и модулите ще бъдат проектирани да подкрепят целите на Европа за нулеви емисии“, посочват от Verkor.

В кръга на финансиране участие още взимат EIT InnoEnergy, Groupe IDEC, Schneider Electric, Capgemini, Arkema, Tokai COBEX и Фонда за екологична модернизация на транспорта (FMET).

„Verkor ще се възползва от индустриалния опит на новите акционери Arkema, лидер в производството на висококачествени специални материали, и Tokai COBEX, специализиран производител на нисковъглеродни, ултраефективни батерийни анодни материали“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още