IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely и SK Group създават фонд за инвестиции в развитието на мобилността

Средствата от фонда ще бъдат използвани за компании в среден или късен етап на развитие, които развиват иновации в транспорта и свързаните с него сектори

10:49 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен производител Zhejiang Geely Holding Group и южнокорейската компания SK Holdings Co. са се договорили да направят съвместна инвестиция във фонд, фокусиран върху транспорта и иновациите, който трябва да набере до 300 милиона долара, съобщава Bloomberg. 

Geely и холдинговата компания на третия по големина конгломерат в Южна Корея SK Group ще бъдат основни инвеститори в Новия фонд за мобилност, посочват от SK. Фондът ще инвестира в компании в среден или късен етап на развитие, които работят върху иновации в транспортната индустрия и свързаните с нея сектори.

Geely и SK са създали фонда с инвестиции от по 30 милиона долара, като новата структура ще бъде отворена за външни инвеститори.

Компаниите ще бъдат членове на стратегическия консултативен съвет на базирания в Хонконг фонд GLY Capital Management, споделя източник, запознат с въпроса.

През последните месеци Geely съсредоточава вниманието си върху електрическите превозни средства. Продажбите на автомобили, използващи нов тип енергия в Китай, могат да достигнат 6 млн. броя до 2025 г., което би представлявало около 20% от общите продажби на нови автомобили в страната, според изчисления на S&P Global Platts.

Китайският автомобилен концерн си партнира с технологични компании като Baidu Inc., Foxconn Technology Group и Tencent Holdings Ltd. Geely Планира да инвестира около 5 млрд. долара в изграждането на нова фабрика за батерии в Китай.

В същото време SK Group обяви, че води преговори с южнокорейския автомобилен производител Hyundai Motor Co. за сътрудничество по отношение на разработването на технология за батерии от следващо поколение за електромобили.

Южнокорейският конгломерат заяви през януари, че ще формира стратегическо партньорство с Plug Power Inc., за да ускори използването на водород като алтернативен източник на енергия в Азия и ще инвестира 1,5 млрд. долара в американската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още