IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely предизвиква Tesla с иновативен електрически камион

Hometruck ще разполага с трето ниво на автономно задвижване, като се очаква да бъде пуснат в продажба през 2024 г.

15:49 | 12.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Кадри от видео на Geely, споделено в YouTube</em></p>

Снимки: Кадри от видео на Geely, споделено в YouTube

Електрическият камион на Tesla Semi ще бъде страхотен. Първите бройки, които ще влязат в експлоатация, са предназначени за Pepsi, като се очаква да се появят по пътищата преди края на тази година. Но светът не чака Илон Мъск да направи своите електрически камиони. BYD, Daimler и Volvo, наред с други концерни, също работят върху електрически тежкотоварни превозни средства.

В момента погледите на инвеститорите и представителите на индустрията са насочени към Китай.

Най-големият частен китайски автомобилен производител Geely Holding Group планира да започне продажбите на електрически камион в началото на 2024 г., разширявайки присъствието си на ключовия пазар на търговски превозни средства, съобщава Automobile News Europe.

Превозното средство, известно като Hometruck, ще използва сменяеми батерии, които могат да се зареждат на станции по пътищата за минути, изтъкват от Geely.

geely geely

Камионът ще бъде оборудван с интелигентна кабина, както и трето ниво на автономно задвижване чрез софтуер, който може да бъде надграждан безжично.

Превозното средство ще се продава под марката търговски автомобили на Geely – Farizon.

Компанията съобщава, че ще предлага и опция, която ще се задвижва едновременно от батерия и метанол за по-голям пробег.

geely geely

Geely Group е собственик на Volvo Cars и на най-големия местен производител на автомобили в Китай Geely Automobile Holdings. Неговото дъщерно дружество за търговски превозни средства Farizon Auto сглобява леки камиони в югозападния китайски град Нанчан.

„Този ​​продукт е проектиран и разработен с фокус към глобалния пазар“, изтъква в интервю за CNBC главният изпълнителен директор на Farizon Майк Фан, добавяйки, че компанията ще продава Homtruck в Европа, Южна Корея, Япония и Северна Америка.

Хардуерни сензори като лайдар и радари ще представляват  стандартно оборудване заедно с 5G и V2X комуникация, изтъква Фан.

geely geely

От Geely посочват, че някои функции за автономно управление ще бъдат включени още в първите камиони, като подобренията ще бъдат достъпни през 2026 г. Напълно автономно шофиране е планирано за 2030 г.

Вероятно много хора се питат дали Homtruck ще бъде по-добър от Semi на Tesla. В известен смисъл този въпрос е без значение. Въпреки че Tesla продава много електрически автомобили, електромобилите на Ford, Volkswagen, Polestar, Hyundai и много други компании вече печелят много клиенти. Потребителите обичат богатия избор и Homtruck със сигурност ще се хареса на много компании, след като бъде пуснат в продажба. Истината е, че всеки камион, който не изхвърля токсични газове във въздуха, носи печалба за околната среда, пише Clean Technica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още