IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors планира изграждането на втора фабрика за батерии с LG Chem

Окончателното решение се очаква да бъде взето до юни

10:44 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg

Американският автомобилен концерн General Motors Co. (GM) заяви в четвъртък, че обмисля изграждането на втора фабрика за батерии в САЩ с южнокорейския си партньор LG Chem Ltd.

Най-големият американски производител на автомобили потвърди, че „проучва възможността за изграждане на втори, модерен завод за производство на батерийни клетки в Съединените щати“ с LG Energy Solution, звеното на LG за батерии, чрез своето съвместно предприятие Ultium Cells LLC, съобщава Ройтерс, цитирайки GM.

Концернът заяви, че се надява планът да бъде потвърден окончателно до юни. 

Двете компании водят преговори с представители на щата Тенеси за изграждането на фабриката, която се очаква да бъде разположена близо до завода на GM за сглобяване на автомобили в Спринг Хил, съобщават двама души, запознати с темата. Според информацията новото съоръжение ще бъде с подобен капацитет като завода на GM за производство на батерии в Лордстаун, Охайо, който се намира в процес на изграждане.

През октомври автомобилният концерн заяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в Спринг Хил за производството на електромобили, включително и на Cadillac Lyriq.

GM обяви също, че възнамерява да вложи 27 млрд. долара в електрически и автономни превозни средства през следващите пет години.

Според един източник компанията очаква да се сблъска с по-голяма нужда от батерии в процеса на електрификация на своето портфолио, което ще доведе до разполагането на допълнителни съоръжения за батерии.

През януари GM разкри своя план да спре продажбите на всички леки коли на бензин и дизел до 2035 г.

Звеното на LG Chem, LG Energy Solution, заяви, че води преговори за по-нататъшни инвестиции с GM, но отказа да разкрие повече информация.

„LG Energy Solution също така планира допълнително разширяване на капацитета за други световни производители на оригинално оборудване, разположени в САЩ“, се казва в съобщение на компанията.

Съвместното предприятие за батерии между GM и LG Chem в Охайо ще се превърне в едно от най-големите съоръжения за производство на батерии в света, когато строителството бъде завършено.

Фабриката, която се изгражда близо до завода за сглобяване на автомобили на GM в Лордстаун, ще ускори плана на автомобилния производител да представи 30 нови електромобила в световен мащаб до 2025 г.

Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви, че компанията иска да надвиши предходната си цел за годишни продажби от 1 милион електрически превозни средства в САЩ и Китай до 2025 г.

Понастоящем по-голямата част от производството на батерии е съсредоточено в Азия и Европа, докато Tesla Inc. до голяма степен контролира производството на батерии в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още