IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors се насочва към споделено използване на автомобили

Според американската автомобилна компания приложението Maven ще доведе до нови възможности за печалба както за нея, така и за самите потребители

22:20 | 24.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors (GM) смята, че в момента много хора проявяват интерес да печелят от личните си автомобили. В тази връзка компанията ще стартира приложение за споделяне на автомобили, което ще функционира под бранда на компанията Maven, информира CNBC.

За GM разширяването на бизнеса към споделено ползване, е стъпка напред към разработването на нови възможности за печалба и нови бизнес звена, които да подкрепят основната политика на компанията – продажбата на нови автомобили.

Клиентите, които притежават коли, произведени от GM след 2015 г., могат да впишат автомобилите в приложението на Maven. Вече одобрените коли ще бъдат на разположение на потребителите, търсещи превоз.

Собствениците на тези коли ще получат 60% от общата печалба за услугата, като останалите 40% от нея ще отиват в GM, която ще предлага и застраховки за наеманите автомобили. 

„Ако желаете да имате достъп до автомобил, ще имате достъп. Вярвам, че това е още един начин да предоставим на нашите клиенти това, което искат“, заяви Джулия Стейн, вицепрезидент на отдела за градска мобилност в General Motors и Maven.

Стейн очаква някои потребители да се насочат към закупуването на по-скъпи автомобили с парите, които ще спечелят от това приложение.

Но не всеки вярва, че това може да се случи.

„Не очаквам купувачите да преминат към по-скъпи автомобили само заради възможността да изкарат повече пари като ги пуснат в приложението“, смята Алекзандър Мериън, директор в AlixPartners.

Мериън предвижда, че ще има между 2 и 3 млн. човека само в САЩ, които биха платили, за да наемат превозно средство чрез приложението за споделено ползване, като този брой включва и много неактивни потребители.

Двете най-големи американски компании за автомобилно споделяне са Turo и Getaround. GM е първият автомобилен концерн, който навлиза в тази област. Компании като BMW и Daimler също стартират свои услуги за споделяне, при които автомобилите ще бъдат притежание на самите производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още