IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors увеличава залога си за електрификацията до 35 млрд. долара до 202

Компанията се прицелва в годишни глобални продажби на електрически автомобили от над 1 милион до 2025 г., казва изпълнителният директор Мари Бара

22:40 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

General Motors Co. ще увеличи инвестициите си в технологии за електрически превозни средства (EV) и автоматизирани превозни средства (AV) до 35 млрд. долара до края на 2025 година, обяви американската компания в сряда.

Според производителя това представлява увеличение със 75% спрямо предишните ангажименти, тъй като GM ускорява плановете за създаването на две нови фабрики за батерийните клетки Ultium в САЩ, в допълнение към двете, които вече се изграждат.

Автомобилният производител заяви, че засилената инвестиция отразява по-силни от очакваните финансови резултати за годината. По-високият ръст на приходите и печалбата от неговото звено за заеми  GM Financial ще повишат коригираната печалба за първото полугодие преди лихвите и данъците от по-ранна оценка от 5,5 млрд. долара до 9,5 млрд. долара, заяви компанията в сряда.

На фона на постъпването на повече пари и нарастващото търсене на електрически превозни средства - дори на по-евтини и по-бавно продавани модели като електрическия Chevrolet Bolt , автомобилният производител увеличава и броя на технологични залози от следващо поколение. Компанията заяви, че ще разшири плановете си за 30 електромобила в световен мащаб до 2025 г., но все още няма да посочи с колко още модела.

Освен това General Motors възнамерява да добави допълнителни съоръжения за сглобяване в САЩ на електрически високопроходими спортни модели (EV SUV) и да предостави кредитна схема на стойност 5 млрд. долара за увеличаване на парка на електромобилите на Cruise Origin - първата компания, получила регулаторно одобрение за автономни (самоуправляващи) се превозни средства.

„GM се прицелва в годишни глобални продажби на електрически автомобили от над 1 милион до 2025 г. и ние увеличаваме инвестициите си, за да се мащабираме по-бързо, защото виждаме нарастване на импулса в САЩ за електрификация, заедно с клиентското търсене за нашето продуктово портфолио“, казва председателят и главен изпълнителен директор на General Motors Мари Бара.

„Отчитаме добри успехи с Bolt and Bolt EUV“, пояснява пред Bloomberg и главният финансов директор на GM Пол Джейкъбсън по време на конферентен разговор. „Така че се търсят не само по-скъпите модели. Това наистина не е хвърлен на вятъра капитал. Знаем, че ще ни трябват тези заводи за батерии“.

Акциите на GM поскъпнаха първоначално с 3,8%, ограничавайки след това ръста на 2,2% до 62,13 долара. От началото на годината повишението е с около 49%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още