IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors връща в сервизите 5,9 млн. автомобила

Устройството, което надува предпазните възглавници в много от моделите на концерна, крие риск от взрив заради излагане на висока температура и голяма влажност

19:26 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeff Kowalsky/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg 

Американският автомобилен концерн General Motors Co ще изтегли за сервизна проверка 5,9 милиона автомобила, които притежават потенциално опасни нагнетатели модел Takata за предпазните въздушни възглавници, след като американски регулатор заяви в понеделник, че отхвърля петицията на автомобилния производител да избегне акцията, съобщава Ройтерс. 

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви, че GM трябва да върне за сервизна проверка пикапите и SUV моделите, произведени между 2007 г. и 2014 г., тъй като при тях съществува риск от взрив на нагнетателя, който надува въздушната възглавница, поради излагането му на висока температура и влажност.

GM изчислява, че акцията ще струва 1,2 млрд. долара, ако се наложи да замени всички нагнетатели. Според компанията това е излишно, тъй като подобни излагания на механизма не представляват риск за безопасността.

Все пак от концерна изтъкнаха, че ще се придържат към решението на регулатора и ще предприемат „необходимите мерки“.

Дефектът, който в редки случаи води до разкъсване на въздушните възглавници и изхвърлянето на опасни метални фрагменти, доведе до най-мащабната подобна сервизна акция, засягаща 63 млн. нагнетателя. В световен мащаб са засегнати около 100 млн. устройства на 19 големи производителя на автомобили.

Сервизната акция включва модели на GM като Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, Chevrolet Suburban, Chevrolet Tahoe, GMC Sierra и GMC Yukon.

Общо 18 смъртни случаи вследствие на повреден нагнетател Takata са регистрирани в САЩ, въпреки че нито един от тях не е свързан с модел на GM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още