IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германци пускат достъпни джанти от карбон

Те ще бъдат с около 40% по-леки от алуминиевия си аналог

13:08 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: VW</p>

Снимка: VW

Германските компании ThyssenKrupp AG и Maxion Wheels подписаха договор за сътрудничество, според който съвместно ще разработят джанти от карбон и алуминиева сплав. Представители на фирмите обявиха, че целта им е полученият продукт да бъде предложен на пазара на напълно достъпна цена.

Партньорите допълват, че подобни джанти тежат с 40% по-малко от аналозите им от кован алуминий, които в момента се използват на състезателните автомобили. Прототипи на новите джанти вече са били изпробвани при луксозни автомобили и всъдеходи, като тестовете са извършени в лабораториите на Maxion Wheels.

Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen. Резултатите са показали, че продуктът осигурява ниски нива на шум и вибрации, като същевременно се амортизира много по-бавно.

Очаква се през 2016 или 2017 г. BMW също да пусне на пазара собствени джанти, частично направени от алуминий. При тях също ще бъде използван карбон, като това ще позволи намаляване на теглото с около 1/4 в сравнение със сегашните аналози.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още