IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците обръщат гръб на дизела, но още вярват в бензина

Нараства интересът към електромобилите в страната, сочи ново проучване

13:04 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германският институт Nordlight Research проведе проучване сред местни автолюбители, за да разбере какъв тип двигател те считат за оптимален в настоящите условия. Резултатите посочиха сериозен спад на интереса към дизеловите мотори, както и съществено нарастване на този към електромобилите.

Около 38% от анкетираните са категорични, че при покупката на следващ автомобил ще заложат на бензинов мотор, докато 15% залагат на хибрид. Тези, които ще се насочат към електромобили, са 8%, а едва 5% остават верни на дизела. Само 1% от запитаните имат интерес към автомобили с водородни клетки.

Любопитното е, че 1/3 от анкетираните (33%) изпитват сериозни затруднения с даването на категоричен отговор, тъй като смятат, че положението в автомобилната индустрия ще претърпи съществени промени през следващите 3 години.

Другият въпрос показва, че 24% от гражданите на Германия виждат перспектива в използването на хибридни технологии, а 18% вярват в бъдещето на електромобилите и колите на водород. Само 11% от немците очакват бензиновите и дизеловите мотори да продължат да се използват в дългосрочна перспектива, докато 22% от запитаните не могат да отговорят категорично.

Пълно фиаско претърпяват купувачите на дизела. Само 19% от собствениците на коли с такъв мотор при смяна на автомобила биха заложили на същия тип двигател. Повечето анкетирани са раздразнени от скандалите с манипулираните дизели, а също така и от очакваната забрана на автомобили с такива мотори в големите градове.

Като цяло хибридните автомобили изпреварват значително електрическите в днешните предпочитания на клиентите. Проблемите с колите на ток, които притесняват евентуалните им купувачи, са добре познати – нисък ресурс на батериите и слабо развита инфраструктура на зарядните станции. Повечето участници в анкетата са категорични, че електромобилите са идеални в градски условия (80%) и са готови да заложат на тях като втори автомобил в семейството (54%).

Около 40% от потенциалните купувачи на електрически или хибридни модели са готови да платят повече, отколкото за съпоставим автомобили с бензинов или дизелов мотор. Останалите 60% обаче не са съгласни, тъй като считат, че електромобилите са прекалено скъпи. От тях 45% са склонни да купят кола на ток, но втора употреба.

„През следващите няколко години предпочитания на купувачите съществено ще се променят и дилърите трябвя да бъдат подготвени за това. В противен случай те ще загубят своя бизнес”, категоричен е управляващият директор на Nordlight Research - Томас Донат.

Още новини от автомобилната индустрия четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още