IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дава зелена светлина на Tesla за строеж на фабрика за батерии

Проектното съоръжение ще бъде ситуирано около завода на концерна за сглобяване на електромобили край Берлин, като в него ще се произвеждат батерии тип 4680

16:35 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. е получил разрешение за предварителна работа по изграждането на фабрика за батерии до своето съоръжение за сглобяване на електромобили край Берлин, става ясно от публикация на концерна в Twitter. Разрешението е предоставено от германското икономическо министерство, съобщава Die Welt. 

Според говорител на министерството това разрешение предоставя възможност на дадена компания да започне предварителна подготовка по изграждане на проект, като финансовият риск остава изцяло за нея.

Разрешението обхваща и други компании, част от големия европейски проект за стимулиране на производството на батерии за електромобили.

Германският икономически министър Петер Алтмайер е решил да обедини стремежа на Tesla да произвежда батерии заедно с подобни проекти на други компании, като ги е представил пред Европейската комисия (ЕК).

Мащабният план включва около 50 компании в 12 страни от Европейския съюз (ЕС), включително 11 дружества от Германия, които се стремят да изградят производствени съоръжения за батерии.

Одобрението за предварителна подготовка е различно от разрешителното за строеж, като Германия не носи отговорност за рисковете около този етап и не осигурява финансова подкрепа.

Съоръжението е планирано да бъде издигнато близо до завода на Tesla край Берлин, който трябва да влезе в експлоатация през юли. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обеща през изминалата година, че ще изгради най-голямата фабрика за батерии в света именно в Грюнхайде, Германия.

Все още няма подробности около размера, местоположението и броя на работните места в проектната фабрика за батерии. Предприятието ще произвежда батерии тип 4680, които ще бъдат предназначени за произведените в Германия автомобили Model Y. Въпросните батерии са по-мощни от моделите 2170 и 18650 и ще осигурят допълнителна рентабилност на компанията.

По думите на Мъск заводът за батерии ще разполага с годишен производствен капацитет от 100 гигаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още