IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия глобява Tesla с 12 млн. евро


Властите обвиняват американския производител, че е нарушил местния Закон за батериите 


10:19 | 01.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически автомобили Tesla вероятно ще трябва да плати глоба от над 12 млн. евро в Германия. Според информация на Welt am Sonntag за глобата става ясно от доклада за третото тримесечие на компанията, подаден до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). В него се казва: „Германската федерална агенция за околната среда (UBA) е издала задължение за изплащане на глоба от 12 млн. евро срещу нашето дъщерно дружество в Германия“.

Причината за наказанието е, наред с други неща, твърдението, че Tesla не е спазила законите, които засягат задълженията за обратно приемане на батерийни продукти. Автомобилният производител пише, че твърденията са главно за "административни задължения" и че Tesla продължава да приема обратно пакети батерии от своите превозни средства.




Според собствената информация от годишния отчет компанията е подала възражение срещу решението. „Въпреки че не можем да предвидим резултата от съдебното производство, включително окончателния размер на глобата, ние внесохме възражение и не се очаква да има материално негативно въздействие върху нашия бизнес“, се казва в отчета.


Причината за спора очевидно е германският Закон за батериите, който предвижда, че производителите на електрически автомобили трябва да приемат обратно батериите, които продават, или да посочат партньор за премахването им от експлоатация. Твърди се, че Tesla е нарушила именно това. Компанията не е коментирала темата пред Die Welt. Федералната агенция по околната среда заявява, че няма право да коментира текущи производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
Защо такава НИЩОЖНА глоба???Фауве бяха глобени с много милиарди, сума ти европейски банки също...тоталните монополи като Майкросфот , Гугъл, Фейсбуук КОГА ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още