Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия обмисля премия за нови автомобили от 5 млрд. долара до края на 2020 г.

Очаква се да има основна премия, която след това подлежи на доплащане в зависимост от емисиите на CO2

Германия обмисля премия за нови автомобили от 5 млрд. долара до края на 2020 г.

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Федералното министерство на икономиката на Германия възнамерява да насърчи покупките на нови автомобили с пакет от 5 млрд. евро до края на годината като част от планирания общ пакет икономически стимули. Концепцията предвижда предоставяне на премии за закупуване на електрически автомобили, както и за такива с дизелови и бензинови двигатели, класифицирани според емисиите, както съобщава Ройтерс, като се позовава на двама души, запознати с плановете. Очаква се да има основна премия, която след това подлежи на доплащане в зависимост от емисиите на CO2. Автомобилите, които са по-скъпи от 77 350 евро (брутна каталожна цена), са изключени от премията.

Говорител на Федералното министерство на икономиката не пожела да коментира информацията. Според плановете на министерството основната премия от 2500 евро се прилага за клас на ефективност В, който се постига от около три четвърти от новите автомобили. Планира се доплащане от 500 евро за автомобили с клас на ефективност А. Класът на ефективност се изчислява въз основа на емисиите на CO2 и теглото на автомобила.

За Plug-In хибриди правителствените служители твърдят, че ще има допълнителни 750 евро, за напълно електрически автомобили - 1500 евро. Plug-In хибридите са особено често срещани в корпоративния парк в Германия, който е изключително важен за бранша. На хартия те се смятат за екологични, защото могат да се карат и с електрически двигател, но в действителност това се случва рядко.

Още по темата

Автомобилната индустрия се счита за ключов сектор и затова е в центъра на планираната от правителството програма за икономически стимули. Стимулите за закупуване на автомобили са противоречиви не само в политически план, но и сред икономическите експерти. Така например в Бундестага СПД настоява преди всичко за премия за електрическите автомобили. Лидерът на фракцията Ралф Бринкхаус също се изказва против обща премия за нови коли.

Икономистите критикуват стимулите за покупки като скъпи и неефективни. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер се застъпва за масирана подкрепа за автомобилната индустрия. Ако не го направим, това би било грешка в индустриалната политика, заяви политикът пред Welt am Sonntag. Хиляди работни места зависели от автомобилния сектор и безбройните доставчици. И климатът ще спечели, ако модерните автомобили, които произвеждат по-малко CO2, бъдат субсидирани, добавя той.

Лидерите на управляващата коалиция възнамеряват да одобрят пакета за стимулиране във вторник в рамките на коалиционния комитет. Според медийни публикации той има обем над 80 милиарда евро. Германия е изправена пред най-лошата следвоенна рецесия заради пандемията на коронавируса.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Грешката със снимката е "по Фройд". Очевидно си поставят за цел, VW да купи и Форд , с една поредица от такива стимули ;)
0
 
1
 
1
преди 3 месеца
германия обмисля ... :))) ...

и на снимката ford mustang shelby GT500 ... звяр ... :))) ...

а можеше да бъде porsche 911 carrera 4S ... :))) ...

Още от Новини
Първото BMW M на ток ще се появи през 2021 г.