IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква да разполага с 14 млн. електромобила до 2030 г.

Оценката на страната е с поне 40% по-висока от предходната прогноза поради скорошния скок в продажбите на електрически превозни средства

11:08 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германия очаква да разполага по своите пътища с 14 млн. електрически и плъгин хибридни автомобили до 2030 г. като част от ангажимента си да спази по-строгите регулации на Европейския съюз (ЕС) относно емисиите на въглероден диоксид, съобщава Bloomberg.

Оценката на страната е с поне 40% по-висока от предходната прогноза поради скорошния скок в продажбите на електрически превозни средства, заяви икономическият министър Петер Алтмайер. 

Още за този месец Германия прогнозира да достигне около 1 млн. електрически превозни средства в национален план.

„Това е добра новина за опазването на климата и декарбонизацията“, посочва Алтмайер пред журналисти в Берлин. „Това също ще има влияние и върху потреблението на електроенергия“, добавя той.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че ЕС се готви да предложи цел, според която всички нови автомобили, които ще се продават на европейския пазар от 2035 г., трябва да са въглеродно неутрални, като част от безпрецедентния план на блока за привеждане на икономиката в съответствие с климатичните цели.

Германското правителство очаква нарастващите продажби на електромобили да стимулират търсенето на електроенергия до около 655 тераватчаса (ТВтч) около 2030 г., споделя още Алтмайер, позовавайки се на предварителни оценки.

През 2018 г. потреблението в страната достига 568 ТВтч, според изчисления на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През последните месеци редица автомобилни производители обявиха планове за електрификация на своята продуктова гама в Европа и в глобален план с хоризонт до края на това десетилетие. Volkswagen Group, най-големият производител в региона, планира над 70 процента от продажбите на едноименната му марка да представляват електромобили от 2030 г.

Шведският концерн Volvo изготви мащабна пътна карта, която ще ѝ помогне да се превърне в производител на електрически автомобили до 2030 г., включително планове за продажба на 600 хил. електромобила с батерии към средата на това десетилетие и изграждане на европейска „гигафабрика“ за батерии през 2026 г.

Германската марка Opel, собственост на Stellantis, планира да електрифицира напълно своята продуктова гама в Европа до 2028 г., като по този начин планът изпреварва с две години електрическата стратегия на американския концерн Ford, който цели да екологизира своето европейско портфолио до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още