IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отхвърля забраната на ЕК за продажба на конвенционални коли от 2035 г

Подобна забрана би била „грешка“, изтъква германският финансов министър Кристиан Линднер

22:54 | 21.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Кристиан Линднер.&nbsp;Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</p>

Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Германия няма да подкрепи забраната за продажба на нови леки коли с двигатели с вътрешно горене, която може да влезе в сила от 2035 г. на ниво Европейски съюз (ЕС), заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, цитиран от Automobilwoche.

Той посочва, че има региони по света, в които електрическата мобилност все още няма да бъде въведена през следващите няколко десетилетия. Според него и след 2035 г. ще има нисши за бензиновите и дизеловите коли, добавяйки, че подобна забрана би била „грешка“. 

Европейската комисия (ЕК) предложи 100% намаляване на емисиите на въглероден диоксид при продажбите на конвенционални леки коли през 2035 г., което означава забрана на регистрации на автомобили с двигател с вътрешно горене. Това е част от по-големите усилия на региона да свие общите емисии с 55% спрямо нивата от 1990 г.

В кулоарите на Деня на индустрията в Берлин Линднер заяви, че Германия ще продължи да бъде водещ пазар на електрически автомобили.

Линднер и министърът на транспорта Волкер Висинг по-рано сигнализираха, че отхвърлят забраната за двигатели с вътрешно горене. Но в коалиционното правителство има спор по темата.

Министерството на околната среда подкрепя предложението на ЕС

Говорител на министъра на околната среда Щефи Лемке посочва, че федералното правителство „напълно подкрепя предложението на ЕК и Европейския парламент (ЕП) да се разреши продажбата единствено на нови леки автомобили и лекотоварни търговски превозни средства с двигатели без емисии от 2035 г.“.

 Засега не е ясно как Германия ще гласува на ниво ЕС.

ЕП иска да забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Мнозинството от евродепутатите гласуваха автопроизводителите да могат да пускат на пазара само коли и микробуси, които не отделят никакви вредни за климата парникови газове от средата на следващото десетилетие. Преди подобен регламент да влезе в сила, Парламентът все още трябва да дискутира предложението на ЕК.

Електромобилите в Германия

В същото време износът на германската автомобилна индустрия все повече започва да зависи от електрическите автомобили. С вътрешно производство от около 328 хил. автомобила, захранвани с батерии, през 2021 г. са били изнесени около 300 хил. електромобила на стойност 12,6 млрд. евро, съобщава Automobilwoche, позовавайки се на данни на германската статистическа служба.

коли коли

Общ брой на регистрираните нови електромобили в Германия в периода 2008-2021 г. Източник: Statista

Това е почти два пъти повече спрямо предходната година и над три пъти повече спрямо изнесените обеми на електрически коли през 2019 г.

Основните пазари за експортните доставки са Великобритания, САЩ и Норвегия. В същото време в Германия са внесени през миналата година 292 хил. електрически превозни средства на стойност 7,5 млрд. евро. Основните доставчици в случая са Франция, Словакия и САЩ.

С 263 000 продажби на изцяло електрически коли групата на Volkswagen е лидер сред германските концерни при регистрациите на автомобили без емисии за 2021 г., удвоявайки техния дял. На фона на общите продажби в размер на 4,9 млн. превозни средства делът на електромобилите (5,4%) в рамките на VW обаче изглежда незначителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Това(продажбите до 2035 г.) е резултат от съществуването на еко-камикадзета, които не е ясно откъде получават пари , за да защитават подобни тези. И най-интересното е, че тезите за това се възприемат от чиновниците в ЕС и ги слагат по законите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mydreca
преди 1 година
Добре е да се помисли по- далновидно, а не после да има какво направихме. Със сигурност много производители извън Европа ще продължат да си произвеждат ДВГ-а и дълго след 2035-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още