IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подчертава критичната роля на автомобилната индустрия в Европа

Производството на автомобили е неизменно звено в европейската индустриална верига за създаване на стойност, изтъкна германският икономически министър

16:38 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският икономически министър Петер Алтмайер. <em>Снимка:&nbsp;Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Германският икономически министър Петер Алтмайер. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Автомобилната индустрия е незаменимо звено в европейската индустриална верига за създаване на стойност и тя трябва да бъде запазена в бъдещето, заяви германският икономически министър Петер Алтмайер във видео, публикувано на сайта на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА).

„Сега секторът е изправен пред глобален спад в търсенето, докато се намира под натиск да претърпи трудна и скъпа технологична трансформация“, изтъкна той. 

За да помогне на индустрията да осъществи този преход, приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС включват разширяване на инфраструктурата за зареждане, стимулиране на производството на батерии за електрически автомобили в Европа и разрешение за въвеждането на автономните превозни средства.

„Искам да се уверя, че Европа продължава да предоставя силна подкрепа за автомобилната индустрия и че ще се превърне във водещ международен пазар за сектора на мобилността в бъдеще“, изтъкна още Алтмайер по време на видео конференция на АСЕА.

В средата на октомври Асоциацията публикува и данните за продажбите на автомобили в Европа за първите девет месеца на годината. В рамките на ЕС продажбите на нови автомобили през първите девет месеца на годината се свиват с 28,8 на сто, или от 9 908 370 автомобила в разглеждания период през 2019 г. до 7 058 090 броя за януари-септември 2020 г. Това е с около 2,9 млн. автомобила по-малко спрямо миналата година.

По отношение на продажбите на автомобилните концерни и марки групата на Volkswagen AG отчита ръст през септември в размер на 9%, като по този начин пазарният ѝ дял се разширява от 21,9% до 23,1 на сто. Производителят е продал общо 215 965 автомобила през изминалия месец спрямо 198 183 превозни средства през септември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още