IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия създава специален институт за измерване на вредните автомобилни емисии

През миналата година VW се съгласи да изплати общо 15,3 млрд. долара за нарушаване на екологичните норми в САЩ

12:16 | 27.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското транспортно министерство обяви плановете си да създаде специален институт, който да извършва тестове на автомобилните емисии с цел да възвърне доверието на потребителите след скандала с Volkswagen, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че германската компания призна, че няколко модела излъчват повече въглероден двуокис от позволеното.

Министерството обяви, че Opel Zafira и Smart For Two, произведен от Daimler, са показали вредни емисии над нормата, въпреки че Smart моделът подлежи на допълнителни тестове.

Министерството нареди проверки на общо 29 модела в резултат на скандала с вредните емисии. Десет от тях все още предстои да бъдат извършени в идните месеци, докато 17 други вече са преминали тестове. 

Германските власти обявиха създаването на новия институт, след като германската агенция за проверка на емисиите беше подложена на сериозни упреци за прекалено тесни връзки с автомобилната индустрия.

Германският автомобилен гигант Volkswagen (VW) ще изплати 1,2 млрд. долара обезщетения на собствениците на 88 500 автомобила в САЩ заради скандала "Дизелгейт".

През миналата година VW се съгласи да изплати общо 15,3 млрд. долара за нарушаване на екологичните норми в САЩ. По-конкретно компанията трябва да изхарчи около 10 млрд. долара за поправка или обратно изкупуване на 475 хил. автомобила с двулитрови дизелови двигатели, продадени в страната.

Освен това концернът се съгласи да изплати 2,7 млрд. долара за ликвидиране на екологичните щети и да инвестира 2 млрд. долара за разработка на автомобили, които замърсяват по-малко околната среда. Така сметката за "Дизелгейт", която компанията трябва да плати, достига 20 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още