IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия включва и хибридите в целта си за електрическата мобилност

Хибридите ще послужат като преходен компонент в стратегията за електрификация на автомобилния сектор, докато страната изгражда зарядната инфраструктура

11:46 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на транспорта Фолкер Висинг.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Целта на Германия да разполага с 15 милиона електрически превозни средства по своите пътища до 2030 г. вече включва и хибридни автомобили, заяви транспортният министър на страната Фолкер Висинг пред Handelsblatt. С това той се оттегля от обещанието, представено в коалиционното споразумение, за зачитане само на изцяло електрическите превозни средства.

"Искаме превозни средства с електрическо задвижване. Разбира се, хибридите също ще имат принос тук", изтъква Висинг.

В коалиционното споразумение, публикувано през ноември, се посочва, че новото правителство възнамерява да се насочи към „поне 15 милиона напълно електрически пътнически превозни средства през 2030 г.“. 

Това беше стъпка напред спрямо целта на предишната администрация за 14 милиона електрифицирани превозни средства, от които поне 10 милиона трябваше да са изцяло електрически.

Хибридните превозни средства, разглеждани от някои като преходен пазарен участник, докато компаниите и правителствата изграждат зарядна инфраструктура, бяха разкритикувани от екологичните групи, които посочват, че тези автомобили са поне толкова вредни, колкото техните конвенционални аналози.

Към момента около половината от всички електрически коли по германските пътища са хибриди, изтъква германският автомобилен регулатор KBA.

„Постигнахме ясна цел в коалиционното споразумение за най-малко 15 милиона изцяло електрически пътнически превозни средства до 2030 г.“, коментира пред Ройтерс депутатът от Зелените и експерт по транспортната политика Щефан Гелбхаар, добавяйки, че това е от решаващо значение за намаляването на емисиите на парникови газове в страната. „Уверен съм, че министърът на транспорта Фолкер Висинг ще постигне ясен и бърз напредък в това отношение“, добавя Гелбхаар.

В същото време Висинг подбра внимателно думите си пред Handelsblatt относно евентуалното участие на синтетичните горива в трансформацията на автомобилния сектор. Това е политика, която неговата партия подкрепа, но среща отпор в лицето на нейните коалиционни партньори.

Синтетичните горива, направени чрез комбиниране на водород с въглероден диоксид, извлечен от атмосферата, осигуряват екологичен начин за захранване на автомобили с двигатели с вътрешно горене - но производството им е скъпо и изисква големи количества възобновяема енергия, за да ги направи въглеродно неутрални.

В интервю за Der Spiegel миналата седмица Висинг сподели, че синтетичните горива не са достатъчно изобилни и затова трябва да се използват само за индустрии като корабоплаването и авиацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още