IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия възнамерява да удължи премиите за е-коли до 2020 г.

Освен това ще се насърчава и закупуването на акустични системи, защото електрическите автомобили са трудни за възприемане

08:46 | 19.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералното министерство на икономиката на Германия възнамерява да удължи субсидията за купувачите на електрически коли на стойност 4 000 евро, която изтича през юни, до края на 2020 г., предава Ройтерс, като се позовава на свои източници. Става дума за проектозакон, който е бил изпратен в четвъртък по информация от правителствени кръгове от министерството за съгласуване с другите министерства.

Документът, с който Ройтерс разполага, увеличава премията за покупка, въведена през юни 2016 г. като „екологичен бонус“, в почти непроменен вид до 31 декември 2020 година. Освен това се предвижда да се насърчава закупуването на допълнителни акустични системи. Това е оправдано от факта, че електрическите превозни средства са трудни за възприемане, особено за незрящи и хора с увредено зрение.

Министерството не е коментирало темата и се позовава на предишно изявление, че ведомството скоро ще обяви как възнамерява да продължи с програмата за подкрепа.

Германия, най-силната икономика в Европа, се нуждае от над 10 млн. електромобила по пътищата до 2030 г., за да постигне значителен напредък при намаляването на количеството вредни емисии във въздуха, съобщави наскоро Bloomberg TV Bulgaria. „Ако 20% от регистрираните автомобили са електрически, това ще ограничи емисии“, коментира депутатът и говорител по електрическата мобилност в Социалдемократическата партия Арно Кларе.

Субсидията от 4 000 евро за електрически автомобили и 3 000 евро за хибридни превозни средства беше въведена през 2016 г. за ограничен период от три години. Федералното правителство и производителите на автомобили си поделят половината от финансирането. Средствата, заделени за тази цел, възлизащи на 1,2 милиарда евро, досега не са изчерпани.

Според изчисленията на учените Кристиан Хутер и Енцо Вебер наличното финансиране е под 500 милиона евро към края на юни. Ако програмата се запази непроменена, е изчислено, че парите вероятно ще бъдат изразходвани през декември 2020 г.

За сравнение - в България стимулите за покупка на електромобил за момента се изчерпват с безплатното паркиране в "Синя зона" и "Зелена зона" в София и с отстъпка от продуктовата такса, на средна стойност 6 лева. За плъг-ин хибридите не се предвиждат никакви отстъпки. 

Все пак на практика и в България има субсидии, но само за  държавни и общински организации и предприятия - чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Размерът ѝ е 10 000 лв. за хибрид, 20 000 за електромобил, 30 000 за електрически ван със 7+1 или 6+1 места и до 40 000 лв. за електрически автобуси.

Схемата стартира още през 2015 г., но има слаб интерес - заради високите цени на тези коли и заради факта, че процесът на финансиране е тромав и бавен, защото процедурата минава по Закона за обществените поръчки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още