IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия зае първото място по продажба на електромобили

Златната ера на Tesla приключва, тя вече е просто един продукт сред много, смята анализатор

17:50 | 06.05.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия изпревари Норвегия като най-големия пазар за електрически автомобили в Европа, съобщава Bloomberg. В последните години Федералната република изоставаше значително в областта на електрификацията, но въведените преди година субсидии и облекчения за покупка на коли с нулеви емисии раздвижиха пазара. Допълнителен фактор са и промените в нагласите след Дизелгейт и подготвяните в няколко големи града забрани за дизелови двигатели.

През 2017 г. продажбите на електромобили в Германия са скочили със 70%, сочат данните на Европейската асоциация на производителите (АСЕА). В това число обаче влизат както чисто електрически коли, така и плъг-ин хибриди (тоест модели, които имат автономен пробег само на ток, но разполагат и с двигател с вътрешно горене).

В европейски мащаб ръстът е 41%, докато делът на дизела е намалял със 17 на сто. 

Електрическият пазар в Германия вероятно ще се засили още повече в следващите две години, в които всички водещи местни производители подготвят цели нови гами на батерии. В страни като Норвегия и Холандия основен играч на този пазар е Tesla, но в Германия компанията на Илон Мъск е едва 31-а по продажби. "Златната епоха за Tesla наближава края си, съвсем скоро тя ще се превърне от уникално предложение в просто един продукт сред много други подобни", коментира пред Bloomberg Юрген Пийпер, анализатор в Bankhaus Metzler. "С нарастването на интереса към електромобилите и толерантността към лошото качество ще намалява, докато в миналото първите клиенти на Tesla пренебрегваха този фактор, привлечени от новаторския чар". 

При чисто електрическите модели в Германия води Renault Zoe, VW e-Golf Smart FourTwo. Tesla, Kia и BMW допълват челната шестица с много близки резултати. 

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
нали, гроздето е кисело, като мияч никога няма да събереш за модел 3 и за това по добре е да изпростееш че не ти се чака :):)и на мен не ми се чака за Ферари, за това никога няма да си купя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
Анонимен
преди 5 години
Аз също бях супер ентусиазиран като чух, че Тесла 3 започва от около 35К USD и си викам: "Супер. Ще си взема и аз една." Обаче с това чакане Не! Благодаря! Това ми напомня едно време като бях 1-ви 2-ри клас и с баща ми отидохме до банката и внесе 1500 лв вноска за Лада. Като стана по-голям да си взема една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
vzhekoff
преди 5 години
Твърдението, че германските концерни не са започнали и една фабрика за батерии показва пълна липса на информираност и компетентност. Това в ерата на чичко Гугъл. Колкото до пазара на коли - Норвегия е 4 млн население, а Германия - 83, На 4 млн пазар ако ще и първи да си, след като на 83 млн си на амнайсто място, приключил си. Мъск ще е щастливец ако намери някой арабелин да налее кинти или я Форд, я ГМ да го изкупят. Но последните не вярвам да го направят на тази цена, по-евтино ще им е сами да пуснат серии, когато настане подходящият момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Дано да си прав! Защото ако наистина са го направили цените на електроколите ще паднат много бързо, а от това ние печелим! Ще пътуваме за 4лв на 100км, съвсем скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Информацията ти в частта за немските производители не е вярна. Всички немски автомобилостроители имат вече построени фабрики за батерии и дългосрочни договори за литии и кобалт още отпреди да им се вдигнат цените. Даже имат съсобственост в мините за добив. На подобно корпоративно ниво да не би да са *** като средностатистическия българин, който си мисли че е най-умния от всички на света само дето все парите не му стигат щото другите са виновни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Вместо да говорят против Тесла , да почват да правят фабрики за батерии, защото без батерии си нула на нула! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Казват, че и отрицателната реклама е реклама. Защо всяка статия свързана с електро колите се споменава, че Тесла ще имат проблеми и им идва краят!!! Ако изобщо някой е гледал отчета им ще види, че найголямо нарастване на приходите им има от енергийният им отдел, т.е. от продажба на батерии за електрически мрежи. Тези дни излезе новина, че ще правят 1гВтч батерия! Г-н Мъск е достигнал до правилният извод, че който прави батерии с най-висока плътност на кг и е същевременно най-евтина, ще спечели пазара! И той прави точно това фабрики за Батерии! Има дългосрочни договори за доставка на литий от преди вдигането на цената! И кой ще продава тогава евтини батерии!?! Германските ли концерни, които не са запонали и една фабрика за батерии!!! Или пък всеки се надява на Китайците да им продадат, на тях, вместо да станат лидери в електроколите! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 17
BobbyM
преди 5 години
Теслата е една пирамида и скоро ще усети ефектите на корпоратизацията в сектора. Маржът на печалба просто ще стане какъвто е за другите автомобилни производители и този фарс ще приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
KMETA
преди 5 години
А брв, това на снимката му викат 5 минути позор на пътя и вече си на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Между другото седни прочети малко нови неща за Тесла, очведно информатцията и малко стара и непълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още