IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска провинция ще гласува проект за фабрика за водородни горивни клетки

Идеята за индустриална зона в Баден-Вюртемберг е подкрепена от местните власти, но някои природозащитници не одобряват размера на предвидения терен

15:16 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко дни преди референдума за нова индустриална зона, включваща фабрика за горивни клетки във Вайлхайм ан дер Тек, премиерът на провинцията Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман обяви проекта за основен приоритет. Според него горивните клетки представляват ключова технология за постигне на въглероден неутралитет в бъдеще. Настоящата промяна дава възможност да се пренапише напълно индустриалната карта - в световен мащаб и в Германия, пише Automobilwoche.

Ще бъдат загубени работни места и ще бъдат създадени нови, изтъква Кречман. Не може обаче да сме сигурни, че тези нови работни места ще бъдат разкрити в Югоизточна Германия. „Защото ако не привлечем нови чуждестранни компании и след това не дадем необходимото пространство на нашите отдавна утвърдени дружества, тогава няма да може да си изиграем правилно картите“, добавя премиерът на провинцията. 

Гласуването на проекта е насрочено за 24 април.

Cellcentric, съвместно предприятие между производителя на тежкотоварни превозни средства Daimler Truck и шведската Volvo, възнамерява да изгради фабрика в планираната зона. Компанията иска да разработи алтернативни задвижващи системи за камиони. Населението на провинцията трябва да гласува предложението за предоставяне на 30 хектара за търговска зона на местни компании и фирми, свързани с климата.

Фабриката за горивни клетки ще заема площ от 15 хектара в този индустриален парк. Ако гражданите на провинцията одобрят проекта, строителната работа може да започне още през следващата година, а съоръжението да бъде въведено в експлоатация през 2026 г., според говорител на Cellcentric.

Очаква се във фабриката да работят около 800 души.

Кметът на Вайлхайм ан дер Тек Йоханес Цюфле заяви, че градът ще получи огромна възможност за развитие с идването на голяма технологична компания. Противниците на проекта, от друга страна, критикуват идеята за предоставяне на такъв терен за индустриални цели.

Председателят на Германския съюз за опазване на природата в Баден-Вюртемберг Йоханес Енсле посочи, че тук има конфликт на цели: „От една страна, трябва да се стимулира необходимата трансформация на автомобилната индустрия, а от друга -  да се постигне целта за климатичен неутралитет в земеползването."

Според него обаче не е необходима толкова голяма площ за осъществяване на подобен проект.

Daimler Truck също разчита на водорода

Daimler Truck наскоро потвърди, че ще използва водород и горивни клетки в допълнение към батериите в своите камиони. Водородните тежкотоварни превозни средства могат да се окажат разумен вариант, особено при дълги разстояния, изтъква концернът. По отношение на пробега, времето за зареждане, товароносимостта и ежедневната употреба транспортните компании, използващи водород, могат да се сдобият с предимство пред конкурентите, разчитащи на батериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още