IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската фабрика на Tesla се сблъсква с ново закъснение заради съдебно решение

Екоактивисти са подали жалби в съда във Франкфурт на Одер, тъй като Tesla не е успяла да премести защитените животински видове от района на строящата се фабрика

17:45 | 08.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Местен германски съд е наредил на американския концерн Tesla Inc. да спре премахването на дърветата за своята нова фабрика край Берлин след подадени жалби от две екологични групи, което може да спъне напредъка при изграждането на първата европейска гигафабрика на производителя, съобщава Bloomberg.

С издаденото временно разпореждане на 7 декември съдът във Франкфурт на Одер постановява спирането на изсичането на дървета в участък от борова гора с площ 20 дка заради заведено дело от страна на екологичните групи Nabu и Gruenе Liga. 

Според организациите усилията на Tesla да спаси защитените видове гущери и змии в района преди обезлесяването са били недостатъчни.

Участъкът заема почти една трета от парцела на фабриката и е предназначен предимно за съоръжения за обработка на отпадъчни води.

Предприетата от Tesla инициатива в края на лятото за залавяне и преместване на влечугите не е била достатъчно ефективна, посочват лобистите. Животинските видове са строго защитени от европейското законодателство и от Tesla се изисква да спаси всички животни, които обитават района, добавят екоактивистите.

Съдът може да постанови още тази седмица да даде на Tesla разрешение да възобнови работата си, като прецени действията на концерна по преместването на влечугите като адекватни или да нареди нов подобен подход от страна на компанията, посочва Торстен Депнер, адвокат, представляващ екологичните групи.

Това може да доведе до забавяне на изграждането на фабриката, която компанията на Илон Мъск иска да въведе в експлоатация до лятото на 2021 г.

Подадените от компанията строителни документи показват планирани разходи за около 1 милиард евро, от които до момента са похарчени около 300 милиона евро, според публикация на вестник Tagesspiegel.

Кристиян Шрьодер, управляващ директор на организацията Nabu Brandenburg, заяви, че не очаква делото да доведе до голямо забавяне на процеса по премахване на дърветата, като предполага, че става въпрос за седмици.

 „Целта ни не е да спрем изграждането на фабриката, а да защитим природата и да гарантираме стриктно спазване на закона“, изтъква Шрьодер. „Не може да има един закон за Tesla и един закон за всички останали - колкото и голям политически натиск да има за изграждането на фабриката“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Ей каква хубава гъста гора, да ти е жал да я режеш. Да бяха дошли тук у кремиковското равно поле - щяха да си правят каквото поискат. Нямаше да секат дървет и да ловят змии и гущери и да се чудят къде да ги местят. А лично президента Плевнелиев, щеше да им помага и после да си пият вино с тежки мезета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още