IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура разширява разследването срещу VW

Обвиненията срещу компанията отново са свързани с дизеловия скандал, този път за манипулиране на пазара с изявление от 2015 г.

12:53 | 20.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската прокуратура е извършила проверка на централата на Volkswagen (VW) в началото на този месец в рамките на разследване около скандала с дизеловите емисии. Това съобщиха от автомобилния производител, потвърждавайки новината на германското издание WirtschaftsWoche, че е започнато ново разследване за манипулиране на пазара, посочва Ройтерс.

Списанието съобщи по-рано в четвъртък, че компанията е заподозряна в това, че в действителност е манипулирала технологията за отчитане на въглеродни емисии при по-голям брой автомобили, отколкото е обявила в съобщение отпреди две години. 

Властите в град Брауншвайг са претърсили 13 офиса в намиращата се наблизо централа на VW във Волфсбург в началото на март. По време на проверките са били конфискувани документи и компютърни файлове, които ще бъдат изследвани през идните седмици, посочва говорител на разследващите.

Властите съобщават, че проверяват изявление на производителя от декември 2015 г. заради съмнения, че съдържанието му не е вярно, което от своя страна представлява случай на пазарна манипулация.

Акциите на VW реагираха на новината. Преди 12 ч. българско време те отбелязаха спад с 0,28% и се търгуват на цена от 159,10 евро за акция.

На 15 декември 2015 г. от VW съобщиха, че тяхно вътрешно разследване е установило, че компанията не е обявила в пълен размер консумацията на гориво за 36 000 свои автомобила и оттам е дала неточен обем за изпусканите емисии въглероден диоксид. Тази бройка е значително по-ниска от предварителните изчисления на компанията за 800 000 автомобила, които станаха известни пет седмици по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още