Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската прокуратура стартира ново разследване срещу Porsche заради Дизелгейт

Разследването е насочено към членове на управителния съвет, които са на ръководни длъжности във VW

Германската прокуратура стартира ново разследване срещу Porsche заради Дизелгейт

Снимка: Архив Ройтерс

Германски прокурори официално стартираха разследване срещу изпълнителните директори в Porsche Матиас Мюлер и Ханс Дитер Пьоч. Разследването има за цел да установи дали двамата са манипулирали пазарите, отлагайки разкриването на информация около емисионния скандал с Volkswagen, съобщава Ройтерс.

Прокуратурата в Щутгарт съобщи в сряда, че разследва члена на управителния съвет на Porsche Мюлер, който е и главен изпълнителен директор на Volkswagen (VW), и главния изпълнителен директор на Porsche Пьоч, който е и председател на борда на VW. Подозренията на прокуратурата са, че те може да са информирали инвеститорите твърде късно за финансовите рискове пред холдинговата компания Porsche в резултат на емисионния скандал около Volkswagen.

Още по темата
Разследването, което е насочено и към бившия главен изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн и тече от февруари, е подобно на стартираното през миналата година от прокурорите в Брауншвиг, в близост до централата на VW във Волфсбург. Обект на това разследване са сегашни и бивши членове на управителния съвет на VW, а целта е да се установи дали те твърде късно са предоставили информация за манипулирането на тестовете за дизеловите емисии.

Porsche заяви, че обвиненията са неоснователни, кат одобави, че компанията е спазила правилата за оповестяване. Холдинговата компания е базирана в Щутгарт и контролира 52,2% от акциите с право на глас във VW.

Прокуратурата заяви, че разследването е в резултат на жалба от пазарния регулатор BaFin от лятото през 2016 г.По същото време миналата година прокуратурата в Брауншвиг започна своето разследване срещу представителите на VW.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
VW влага 34 млрд. евро, за да си гарантира лидерството при електромобилите