IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската провинция Баден-Вюртемберг съди Volkswagen

Властите купили дизелови автомобили на концерна, които сега са застрашени от забрана

16:23 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската федерална провинция Баден-Вюртемберг иска обезщетение от Volkswagen, след като местните власти купиха дизелови автомобили на концерна, които сега са застрашени от забрана в градове като Щутгарт, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Стойността на дизеловите автомобили рязко намаля, след като германски екологични организации постигнаха победа в съда миналата година, която принуди градските власти да обмислят забрана на старите дизелови автомобили, за да съобразят въглеродните емисии с правилата за чистота на въздуха на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

FAZ информира, че властите в провинцията са завели дело в съд в Щутгарт в края на миналата година с искане на обезщетение от десетки милиони евро.

Volkswagen не потвърди информацията, като заяви пред Ройтерс, че компанията не е запозната с въпросното дело.

Тя обаче допълни, че предходни съдебни решения са подкрепили позицията й, че правни действия с искане на обезщетение са неоснователни, тъй като автомобилите на VW са били с валиден пътен сертификат в момента на продажбата.

Официални представители на властите в Баден-Вюртемберг не са били открити за коментар.

Според изданието пари на данъкоплатците са били използвани за закупуването и лицензирането на дизелови автомобили за полицейската служба. То не уточнява как Баден-Вюртемберг е загубила парите.

През 2015 г. американските регулатори разкриха систематични измами на тестовете за вредни емисии от страна на Volkswagen, като те са показали, че колите на концерна произвеждат далеч по-високи нива на азотен диоксид от разрешеното в закона.

Последваха глобални мерки срещу замърсяването, които накараха регулатори и екологични организации в Германия да обърнат внимание на вредните емисии. За разлика от САЩ по-старите автомобили VW не бяха забранени от закона в Германия, след като концернът се съгласи да изтегли колите си, за да промени системите им за филтриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още