IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски медии: Volkswagen може да произвежда Passat в Словакия вместо в Турция

Passat може да се присъедини към Touareg, Audi Q7, VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo, които се сглобяват в Братислава

17:53 | 28.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен производител Volkswagen (VW) замрази плановете за завод за 1,3 млрд. евро (1,4 млрд. долара) в Турция, но все пак скоро трябва да реши къде да построи новите съоръжения за производство на средноголеми автомобили, пише специализираното издание Automotive News Europe. 

Компанията може да реши в бъдеще да произвежда модела Passat в Словакия вместо в Турция, посочват източници.

Надзорният съвет на VW трябва да се събере тази седмица, за да реши дали да продължи с планираната инвестиция. Концернът замрази плановете за вложенията в Турция на фона на международните критики срещу военната операция, която турската армия започна в Сирия, припомня изданието.

Решението трябва да бъде взето бързо, тъй като автомобилостроителят иска заводът да заработи до октомври 2022 година, когато дейността в германския град Емден, където в момента се произвежда Пасат, ще се пренасочи към изцяло електрически коли.

Сред решенията, които се обсъждат, е производството на средноголемия модел да бъде прехвърлено към огромния завод на концерна в Братислава, Словакия, посочват източници пред изданието Automobilwoche.

Моделите, произвеждани в словашкия завод, включват Touareg и Audi Q7, автомобили с висока проходимост, компактните VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo. Планира се производството на миниколите в завода постепенно да бъде спряно, тъй като този пазарен сегмент е в упадък, което ще освободи производствен капацитет.

След замразяването на плановете за Турция сега България, Румъния и Сърбия се надяват, че VW ще се върне към "краткия списък" от възможни локации, който включваше тези балкански страни и Северна Африка, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
те я фабриката в словакия :https://sk.volkswagen.sk/en/company/plants.htmlvw имат там още 2 фабрики , за миналата година там са сглобили 408.000 автомобила ... мислено е в перпектива още от 1991 ... дали у нас може да се случи така !?! да се спре с мисленето от едното гласуване на бюджета до другото гласуване догодина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Ха, ха ха! Още по-голям шамар за супер неуспешното и некадърно управление на ГЕРБ. А сега да видя от какво се оплаквате, нали и Словакия е в ЕС и там са им уж вързани ръцете с регулаци, само дето вече около 6 автомобилни гиганти са там вече. Да ги изброя по памет Peugeot, KIA, Jaguar, LAND ROVER, VAG и още има *** не си спомням кои. В началото на тази година отчетоха вече повече от един милион автомобила произведени в Словакия. Автомобилната промишленост е повече от 30% от цялата им индустрия. С две думи иде им отръки, не крадат не искат нещо за мен от инвеститорите. Ние сме уж 7 милиона а те 5 милиона. Тук има роми и там ги има, може би не толкова много в района на Братислава но от Кошице на изток към Украйна е пълно. Те са с локация на Дунав и ние също. Те имат по-добра логистика към Европа, ние пък към близкия Изток и Турция. Защо там се получват нещата а при нас не. Ми нека кажат популистите дето се изказват по няколко пъти на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
По точна и обективна оценка за управлението на господствуващия у нас политически елит едва ли може да се направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още