IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски прокурори повдигат обвинение и срещу сегашния шеф на Volkswagen

За първи път в историята на Германия председател на надзорен съвет и на изпълнителен съвет на голяма корпорация ще се изправят едновременно в съда

13:42 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс може да се яви в съдебната зала по обвинения срещу себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс може да се яви в съдебната зала по обвинения срещу себе си. Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Брауншвайг повдига обвинения срещу водещи мениджъри на Volkswagen. В допълнение към председателя на надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч органът започва разследване срещу главния изпълнителен директор на VW Херберт Дийс и неговия предшественик Мартин Винтеркорн.

Обвинителният акт е изпратен на засегнатите лица този вторник. След това Окръжният съд в Брауншвайг ще реши през следващите седмици дали да разреши начало на дело, пише германският Handelsblatt. 

Според прокуратурата тримата мениджъри са отговорни за манипулиране на пазара. Управляващото трио е информирало инвеститорите на VW през 2015 г. твърде късно за измамите с отработени газове в милиони дизелови автомобили и свързаните с това финансови последици. И тримата отхвърлят обвиненията срещу тях. Компанията също отхвърля обвиненията.

Едва четири дни след като скандалът стана публичен заради обявление на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ на 18 септември 2015 г., компанията е признала за измамата. Цената на акциите обаче вече се бе сринала в очакване на високи наказания.

А те последваха: Досега Volkswagen трябваше да плати според собствената си информация около 30 милиарда евро за измамите с отработените газове. Именно с тази гигантска сума се заема и прокуратурата в Брауншвайг.

През последните няколко месеца разследващите са прегледали планини с преписки, за да намерят доказателства за вина или невинност срещу тримата. Сега прокурорите са приключили работата си и са внесли обвинителния акт. 

Пьоч и Дийс възнамеряват да останат на своите позиции. Според информация от високопоставени корпоративни източници те имат подкрепата на семейство Порше и Пиех и провинция Долна Саксония, т.е. най-големите акционери.

Тримата ще станат ответници само ако съдът допусне делото. В концерна обаче нямат съмнение в това. „Общественият натиск вече е твърде висок", заяви наскоро висш мениджър.

Пътят към съдебната зала изглежда неизбежен. Така за първи път в историята на Германия председател на надзорен съвет и изпълнителен съвет на голяма корпорация ще бъдат едновременно въвлечени в съдебна битка. Случаят би се различавал от подобни дела срещу висши изпълнителни директори на концерни като Deutsche Bank, където бяха повдигнати обвинения само на членове на бордовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още