IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски прокурори повдигнаха обвинения срещу още шестима ръководители на VW

Обвиненията срещу мениджърите и инженерите включват измама, фалшификация и укриване на данъци за периода 2006-2015 г

19:00 | 14.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германските прокурори повдигнаха обвинения срещу още шестима ръководители на най-големия автомобилен производител в света Volkswagen AG заради подозрение в участие в мащабните манипулации на двигатели на дизелови автомобили, станали известни като „Дизелгейт“, съобщава Bloomberg. 

Това е предното препятствие пред VW, който се стреми да се дистанцира от този скандал, избухнал преди малко повече от четири години, докато пренасочва своя фокус към електрическите превозни средства.

Срещу все още неидентифицираните мениджъри и инженери са повдигнати обвинения за това, че са участвали в измама, фалшификация и укриване на данъци между 2006 г. и 2015 г., заявиха от прокуратурата в град Брауншвайг по-рано днес в изявление по имейл.

Около 9 милиона дизелови автомобила, оборудвани с нелегален софтуер, са били продадени в Европа и в САЩ в този период, посочват прокурорите.

 „Обвиняемите трябва да отговарят пред съда за това, че са измамили властите и клиентите в Европа и САЩ, карайки ги да вярват, че дизеловите автомобили отговарят на ограниченията за замърсяване, като всъщност дори не се доближават до тези регулации“, споделя говорителят на прокуратурата Клаус Зийхе.

VW отказа да коментира обвиненията срещу своите служители.

Производителят на автомобили уреди глобата след провелото се през 2018 г. разследване, плащайки1 млрд. евро (1,1 млрд. долара).

Разширеното разследване допълнително подкопава дългогодишното твърдение на VW, че монтажа на двигателите е извършен от малък брой нелоялни инженери, а висшето ръководство не е било запознато с незаконното деяние. До момента „Дизелгейт“ е коствал на VW около 30 млрд. евро, а съдебните производства от недоволни инвеститори и клиенти вероятно ще продължат още години.

Трима от обвиняемите са мениджъри. Другите тримата, обвинени само в подпомагане на престъпленията, са техници, участвали в разработването на софтуера и по-късно му усъвършенстван, се посочва още в изявлението на прокуратурата.

Прокурорите в Брауншвайг вече повдигнаха обвинения срещу 11 души и разследват още 32-ма. Прокурорите в Мюнхен и Щутгарт също водят разследване по случая „Дизелгейт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още