Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германски съд постанови в полза на собственици на дизелови Volkswagen

Германският автомобилен производител ще обжалва решението на регионален апелативен съд в Карлсруе пред по-висша инстанция

Германски съд постанови в полза на собственици на дизелови Volkswagen

Снимка: Ройтерс

Ново развитие в рамките на юридическите спорове за връщането на манипулирани дизелови коли на Volkswagen. За първи път регионален апелативен съд в Карлсруе постанови решение в полза на клиентите -  германските автомобилни дилъри на Volkswagen трябва да приемат обратно колите, оборудвани с незаконни софтуерни устройства, манипулиращи показанията за отделяните вредни газови емисии, или да предоставят на техните клиенти нови превозни средства, предава Ройтерс. За изминатите километри с манипулираните превозни средства купувачите няма да трябва да заплаща никаква компенсация.

Още по темата

Самото дело беше заведено от собственици на автомобили с марките Volkswagen (модели Touran и Sharan), както и Audi (A3), които са били произведени през 2009, 2011 и 2013 година.

Това е първото постановление на регионален апелативен съд, което е в полза на клиентите на германския автомобилен гигант след разразилия се преди няколко година скандал, известен като „Дизелгейт“.

От Volkswagen обявиха, че ще обжалва решението на Федералния апелативен съд.

Към единичното дело на Федералната асоциация на потребителските центрове междувременно се присъединиха близо 420 000 притежатели на дизелови коли. Ако Висшият районен съд реши в полза на ищеца, другите ищци трябва да предявят исковете си пред самите съдилища. Volkswagen очаква дълга и сложна процедура, която може да отнеме пет години, преди да се стигне до окончателни присъди.

Понастоящем има над 60 000 висящи дела срещу VW или дилъри, при които собствениците на автомобили настояват за подмяна на компрометирани дизелови коли чрез нов автомобил или за обезщетение заради щетите. Повече от 10 000 случая вече са решени от съдилищата, най-често в полза на Volkswagen, казва говорител на концерна.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай премахва списъка с препоръчани доставчици на батерии за електромобили