IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд спря подготовката за завода на Tesla в Берлин*

Компанията на Илон Мъск се поставя за цел да изгради завода до средата на 2021 г.

18:37 | 16.02.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Планът на Илон Мъск да построи завод за електромобили в Германия се натъкна на правни неприятности, след като германски съд постанови, че изсичането на гора близо до Берлин за новия завод на Tesla трябва да бъде прекратено незабавно, предава Bloomberg.

Върховният административен съд на проинциите Берлин и Бранденбург не се съобрази с решение на съд от по-долна инстанция срещу екологичната група Gruene Liga Brandenburg ("Зелена лига на Бранденбург"), която поиска незабавно спиране на изсичането на гората. Той също така съобщи, че решението по жалбата се очаква през идните дни. Дотогава се забранява изсичането на дървета.

Преди това местната Служба по околна среда даде зелена светлина за разчистването на 92 хектара гора за изграждането на завода. Все още обаче не е издадено строително разрешение за изграждането на Гигафабриката, което означава, че компанията на Мъск подготвя терена на собствен риск. 

Съдебното решение заплашва амбициозния график на Tesla за изграждането и отварянето на врати на завода до средата на 2021 г.

Съдът съобщи в комюнике, че е издал заповедта за спиране на изсичането на дърветата, защото са оставали само още три дни за завършване на работата. В противен случай разчистването е щяло да приключи преди съдиите да вземат окончателно решение по жалбата на екологичната група. 

"Не трябва да се приема, че искът за правна защита, заведен от Зелената лига, няма шанс за успех", се казва в съобщението на съда, цитирано от Ройтерс.

Ако се пребори с бюрокрацията в Германия, заводът може да произвежда 500 хил. коли на година, да създаде 12 хил. работни места и да отправи сериозно предизвикателство към Volkswagen, Daimler и BMW. Неотдавна Мъск опита да успокои притесненията на местните хора за използването на вода от завода, който ще граничи с природен резерват.

Работници вече разчистиха горски площ, равни на около 150 футболни игрища, и премахнаха повечето от откритите там боеприпаси от Втората световна война, припомня Bloomberg. 

Екологичните предписания на проекта предвиждат преместване на вълци, прилепи, змии и гущери до приключването на строителните работи. Според германските екологични регулации проектът в малкия град Грюнхайде трябва да бъде съобразен и с размножителния период на местните диви животни през пролетта.

Депутати от подкрепящите бизнеса партии Християндемократически съюз (ХДС) и Свободни демократи предупреждават, че правната битка срещу Гигафабриката на Tesla ще нанесе сериозна и дълготрайна вреда на имиджа на Германия като добро място за правене на бизнес, отбелязва Ройтерс. 

Законодателите на местно и национално ниво трябва да се справят със силното противопоставяне на Гигафабриката. От обявяването на плановете за изграждането й стотици демонстранти протестираха заради заплахата за местната дива природа и водните доставки. 

Към момента Tesla има две Гигафабрики в САЩ и в Шанхай, Китай. Цената на акциите на компанията е нараснала с 340% от началото на юни м. г. досега, тъй като все повече инвеститори се доверяват на визията на Мъск. 

*Информацията е допълнена в 20,04 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
всъщност тромбона дава данъчни облекчения само на близките си кръгове ... :))) ... а в действителност заводът на bmw в южна каролина , и заводът на mercedes в алабама , се ползват със значителни данъчни отстъпки на местно ниво , защото осигуряват заетост и местни данъци ... :))) ... пиши за акциите на газпром и роснефт , не се занимавай и с организация на производство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Само си представете Тръмп да рекетира с милиарди Форд и ГМ и да финансира заводи на Даймлер в САЩ. Не можете, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Очевидно е, че Германия, само за да покаже, че е "добро място за правене на бизнес" рекетира и мачка своите автомобилни компании и толерира чужд конкурент. Време е значи немските концерни да разберат, че собствената им държава не ги иска и да си намерят друга. Яловицата окончателно ще остане в историята като унищожителката на Германия. Нека чака мошшшшеникът Мъск да и плаща данъци и да му мисли какво ще прави към милион безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 13
pinoccio
преди 4 години
Сериозна причина са изтъкнали германците. Там има диви порове, които ако ги преместят по-близо до градска среда, има опасност да тръгнат по улиците и да задирят младите германки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Борсовото здраве трябва да е цел 1 на всички централни банки , а негативните новини да се приемат положително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още