IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски върховен съд разрешава колективни искове от чужбина за Дизелгейт

Хиляди чуждестранни купувачи на дизелови автомобили търсят обезщетение от VW чрез доставчика на правни услуги Myright

09:33 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE</em></p>

Снимка: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Хиляди чуждестранни купувачи на дизелови автомобили, които са прехвърлили претенциите си към германския автомобилен производител Volkswagen на онлайн доставчика на услуги Myright, отново могат да се надяват на обезщетение. 

За разлика от съдилищата в Брауншвайг, Федералният върховен съд (BGH) в Карлсруе постанови в понеделник по тестовото дело на швейцарски клиент, че Myright отговаря на формалните изисквания за окончателно събиране на вземанията чрез колективни искове. За целта не се изисквали специални познания по швейцарското право например. Това означава, че съдържанието на отделните искове вече може да се разглежда по същество, предава DPA. 

Myright събира обезщетения за десетки хиляди собственици на коли на производителя с дизелови двигатели срещу комисиона от 35% в случай на успех. Според VW в момента се водят няколко колективни иска за общо около 36 хил. клиенти. Сред тях са два колективни иска за повече от 2000 швейцарски и около 6000 словенски клиенти на Myright.

Колективните искове не трябва да се бъркат с вече приключилия модел на декларативен иск на потребителските центрове срещу Volkswagen. Тези процедури приключиха със споразумение, от което се възползваха 245 хил. собственици на дизелови коли. 

През 2015 г. разследване разкри, че Volkswagen е използвал софтуер, за да заобиколи изискванията за емисиите на азотен оксид в близо 11 милиона превозни средства по целия свят. В края на миналата година групата се споразумя да плати 3,5 млрд. долара в извънсъдебна договорка в САЩ по подобно дело, заведено в щата Илинойс. Приключването на делото в щата струва на концерна по около 300 долара за всяко от 12-те хиляди превозни средства, замесени в разследването.

В сряда (25 май) Fiat Chrysler Automobiles, друг участник в „Дизелгейт“, се споразумя да се признае за виновен и да плати 300 млн. долара глоби заради манипулиране на данните при дизеловите автомобили. Споразумението за признаване на вината, договорено със служители на Министерството на правосъдието на САЩ, трябва да бъде оповестено най-скоро следващата седмица, въпреки че точната дата може да се промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още