IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският автомобилен пазар се очаква да нарасне с 8% през 2021 г.

Въпреки ръста продажбите ще останат доста под предпандемичните нива, споделят от германската Асоциация на автомобилната индустрия

22:02 | 26.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Очаква се пазарът на леки автомобили в Германия да нарасне с 8% до 3,15 милиона превозни средства в рамките на тази година, посочва германската Асоциация на автомобилната индустрия (Verband der Automobilindustrie – VDA), цитирана от Automotive News Europe. 

Организацията обаче предупреждава, че продажбите ще останат доста под предпандемичните нива.

VDA очаква пазарът да се подобри бавно през втората половина на годината, ако пандемията все пак бъде овладяна. "Въпреки това спадът през 2020 г. няма да бъде компенсиран", заяви президентът на VDA Хилдегард Мюлер в интервю за телевизия ZDF.

Мюлер заяви, че не очаква германският пазар да достигне нивата отпреди появата на коронавируса през 2019 г., когато в страната са продадени 3,6 милиона нови превозни средства.

Регистрациите на нови автомобили в Германия през 2020 г. се свиват с 19% до 2,92 млн. броя на фона на националните блокади, които бяха наложени, за да овладеят коронавируса. Те принудиха много автомобилни концерни да преустановят за известно време производството, затваряйки своите фабрики. В същото време дилърите в страната също прекратиха своята дейност, което доведе до затваряне на шоурумите.

VDA заяви, че продажбите на леки автомобили се очаква да нараснат с 12 на сто в Европа до 13,4 милиона превозни средства през тази година и с 9% в САЩ.

В рамките на предходната седмица лидерът в индустрията Volkswagen отчете годишна печалба от 10 млрд. евро. Стабилното търсене в Китай. най-големият пазар на Volkswagen, помага на германския концерн да се възстанови от щетите, причинени от коронавируса.

Въпреки че доставките на превозни средства спадат в глобален мащаб с 15 на сто до 9,3 млн. броя, компанията успява да отчете лек ръст на своя пазарен дял, тъй като и другите представители на индустрията пострадаха от разпространението на вируса.

Очаква се Volkswagen да обяви подробности около своя годишен отчет, предоставяйки информация за насоките си за тази година, в края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още