IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производител на соларни коли Sono Motors планира листване в САЩ

Компанията е подала заявление за първично публично предлагане до Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ, твърдят източници

19:02 | 15.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Германският производител на соларни автомобили Sono Motors планира листване на фондовата борса в САЩ, като се очаква компанията да бъде оценена на повече от 1 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Sono разработва електрически автомобил, който използва слънчеви панели за захранване на батерията, но в същото време може да се зарежда и чрез зарядна станция. 

Слънчевите панели, който се намират върху външната страна на корпуса на автомобила генерират енергия, която е достатъчна, за да може превозното средство да изминава по 112 километра седмично.

Концернът работи със Citi и Berenberg относно листването, което може да се осъществи преди лятото чрез стандартно първично публично предлагане (IPO) или чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), допълват източниците.

Sono Motors вече е подала заявление за IPO до Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ, след като преди това е водила дискусии с няколко SPAC дружества за сливане.

Производството на соларно превозно средство с пробег от 255 километра с едно зареждане на батерията трябва да започне през втората половина на годината, като до момента компанията не отчита значителен брой заявки.

Сред партньорите на Sono Motors личат имената на Continental, ElringKlinger и RLE International. Финансови посредници са Swedbank Robur и DNCA, които участват в кръга на финансиране на Sono в края на 2020 г. от който компанията успява да набере 45 милиона евро.

През 2018 г. Sono представи своя соларен автомобил Sion, който разполага с вградени соларни батерии в каросерията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още