IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските власти отново разследват Continental заради Дизелгейт

Служители на поддоставчика може да са помагали при програмирането на забранено устройство за изключване на измерванията на газове на стендовете

16:06 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Markus Hibbeler/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg
 

Германски прокурори са претърсили две компании заради евентуалното участие на служители на автомобилния поддоставчик Continental в аферата с дизеловите двигатели на Volkswagen, по-известна като Дизелгейт. Разследващите са били в централата на Volkswagen във Волфсбург на 9 юни и в доставчика на услуги за разработка IAV в град Гилхорн на 17 юни, съобщи Wirtschaftswoche в четвъртък, позовавайки се на прокуратурата.

Компаниите са били помолени да предадат документи или електронни данни. „В момента чакаме предаването на данните", казват разследващите. VW и IAV са потвърдили претърсванията пред WirtschaftsWoche, а Continental не коментира текущото производство.

Прокуратурата разследва подозрения за подпомагане на измами и фалшификации. През януари 2021 г. имаше 41 заподозрени, в началото на разследването имаше само девет. Колко са обвинените в момента не е ясно.

Преди почти шест години под натиска на американските екологични власти Volkswagen призна, че е манипулирал емисионните стойности на дизеловите автомобили. До момента възстановяването струва на базирания във Волфсбург автомобилен производител над 30 милиарда евро - главно под формата на санкции и обезщетения в Америка.

Тъй като обвиняемите служители на Continental биха могли да помогнат на VW да програмира забранено устройство за изключване на измерванията, което да доведе до по-добри стойности на емисиите на тестовия стенд, отколкото на пътя, следователи от Регенсбург влязоха за първи път в Conti през ноември 2020 г. На 12 януари беше извършено претърсване в Хановер. Тогава обвиненията бяха за евентуално небрежно нарушение на задължението за надзор, както и нарушение на Закона за административните нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още