IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските власти разследват умишлен палеж срещу фабриката на Tesla

Отговорност за инцидента са поели крайнолеви екоактивисти, които отхвърлят „зелената“ природа на електромобилите на компанията на Илон Мъск

10:07 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германската полиция разследва възможността зад пожара, пламнал в сряда през нощта близо до строителната площадка на първата европейска фабрика на американския производител на електромобили Tesla Inc., да е имало политически мотив, след като крайнолеви активисти поеха отговорност за инцидента, съобщава Ройтерс.

Пожарът в завода в Грюнхайде в източната част на провинция Бранденбург, който избухна през нощта, е повредил няколко захранващи кабела, водещи до строителната площадка на Tesla и част от близкото село Еркнер, както и площ от три квадратни метра, споделя говорител на държавната служба за криминално разследване на Бранденбург Landeskriminalamt (LKA). 

LKA е започнала разследване съвместно с криминалната полиция към дирекция „Изток“, става ясно от сайта на LKA.

Говорител на полицията посочва, че в социалните платформи се разпространява текст от радикалния уебсайт Indymedia.org, в който група активисти поемат отговорност за палежа.

Въпреки пожара кабелите продължават да функционират според полицията, като актът не е оказал влияние върху строителните процеси на съоръжението на Tesla.

Все още не е ясно дали следователите ще квалифицират онлайн признанието на активистите за автентично.

„Tesla не е нито зелена, нито екологична, нито социална“, се казва в писмото, публикувано на радикално левия уебсайт Indymedia.org от човек с псевдоним Vulkangruppe. "Нашият огън се противопоставя на лъжата на зеления автомобил“. Името Vulkangruppe се появява няколко пъти във връзка с палежи през последните години. 

От компанията на Илон Мъск все още не са коментирали това изявление.

Публикация на същия сайт от 25 май обръща внимание на интересите на компании като Tesla да продават повече електрически автомобили с цел печалба вместо да се фокусират върху проблемите с климата. Според автора Ökologie американският концерн изгражда фабриката край Берлин, за да увеличи своя пазарен дял, унищожавайки 153 хектара гори за тази цел.

Tesla, която заяви по-рано, че ще може да произвежда до 500 000 автомобила Model Y годишно, отложи откриването на своята германска фабрика за края на 2021 г., след като реши да изгради нов завод в комплекса за производство на батерии.

Илон Мъск се оплака от германската бюрокрация, която трябва да одобри проектите на компанията, след като изграждането на фабриката беше спрямо от природозащитници, загрижени за негативното въздействие на строителната дейност върху местната фауна и водните ресурси.

Първоначално производството в немския завод трябваше да започне през юли 2021 г., но Мъск даде на екипа още шест месеца, тъй като развитието на зоната за производство на батерии вървеше по-бавно от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още