IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на BMW напуска компанията от април

Харалд Крюгер няма да поднови изтичащия си тогава договор

13:37 | 05.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BMW и&nbsp;Крюгер поемат по различни пътища. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BMW и Крюгер поемат по различни пътища. Снимка: Ройтерс

Дните на Харалд Крюгер като шеф на BMW са преброени. Той няма да поднови изтичащия си през април 2020 г. договор, заяви производителят на автомобили в петък. Надзорният съвет ще обсъди кой може да наследи Крюгер на 18 юли.
Съмненията към Крюгер наскоро нараснаха силно: при BMW продажбите започнаха да спадат, а конкуренцията бързо напредна по отношение на електрическата мобилност.

В лицето на директора по производството Оливър Ципсе и директора по развойната дейност Клаус Фрьолих има двама кандидата за позицията. И двамата настояват за корекция на политиката на компанията от Мюнхен. За Ципсе се твърди, че има дипломатически подход, а за Фрьолих – че  има по-енергичен характер.

53-годишният Крюгер ръководи BMW от май 2015 година. Той получи голяма подкрепа от семейството на собственика Кванд и служителите и беше фаворит на сегашния председател на Надзорния съвет Норберт Райтхофер. През първите си две години начело на BMW той успя да отбележи рекордни резултати, но от 2018 г. насам продажбите спадат. През първото тримесечие на 2019 г. доминиращото автомобилно подразделение не успя да генерира целевия марж от 8%, а постигна едва 5,6%

Критиците обвиняват Крюгер, че е пропилял предимството на BMW в сферата на електрическата мобилност. Сега компанията трябва да спестява и в същото време да инвестира, за да се справи с конкурентите Mercedes, VW и Tesla. Според информация на Handelsblatt за пръв път от десет години насам Изпълнителният съвет е наложил забрана за наемане на служители в цялата група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivs
преди 4 години
От април .... поне поправете и напишете 2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още