IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби като тези в САЩ ще съсипят Volkswagen

Компанията се съгласи да плати до 14,7 млрд. долара за обратно изкупуване, обезщетения и глоби в Съединените щати

17:17 | 03.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер предупреди, че последиците за германския автомобилостроител ще бъдат драстични, ако в Германия бъдат наложени глоби като тези в Съединените щати заради манипулираните газови емисии, предаде БТА, позовавайки се на негово интервю във вестник Welt am Sonntag.

„Не е нужно да сте математик, за да признаете, че плащане на обезщетения на каквато и да е стойност ще смаже Volkswagen", посочва Мюлер на фона на нови призиви на германския регулатор за потребителските права да бъдат платени обезщетения в американски мащаб за потребителите в Германия.

Компанията се съгласи да плати до 14,7 млрд. долара за обратно изкупуване, обезщетения и глоби в Съединените щати след скандала, станал известен като Дизелгейт. 

Автомобилостроителят обяви, че ще изкупи обратно около 480 000 дизелови коли с 2-литрови двигатели в САЩ, като освен това предложи на потребителите пари в брой за създаденото неудобство.

Мюлер отбелязва, че концернът е заделил 16,2 милиарда евро (18 милиарда долара) за справяне с кризата, оставайки финансово солиден. 

При все това ръководителят на Volkswagen изтъква, че положението в Германия не може да се сравнява с това в САЩ, където властите очакват повече притежатели на коли, засегнати от скандала с емисиите, да поискат поправка на двигателя, за да бъдат покрити екологичните стандарти.

Собствениците на такива коли трябва да получат пари в брой като обезщетение за разочароващата реклама на автомобилостроителя.

Volkswagen призна през септември след разследвания в САЩ, че по време на тестовете за допустими емисии на вредни газове в околната среда на дизелови автомобили е използвал забранен софтуер, който измерва при тестване по-ниски нива на замърсяващите газове, отколкото в нормален режим на работа. Програмата е вградена в 11 милиона автомобили в световен мащаб.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 8
aristotel
преди 7 години
Каквото бе Нокия за Финладия това е и VW за Германия в 2 пъти по-голям размер. Номера е, че Германия все повече съжалява, че се навежда на ФАЩ. Целта е да се ускори подписването на ТИП с Европа да се намали натиска над долара и да се разграбят богатствата на Русия да се смаже Китай и да си добруват още 100 г. Да се превърнат в още по-голями марионетки правителствата и да управляват американските конгломерати!!! А европеските данъкоплатци да работят за добруването на фамериканците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
takiteasy
преди 7 години
Като го гледам на снимката, да го ожали човек! Иначе зад закрити врати са алчни лъжци и ако са сигурни, че ще им се размине ще разпорят и земята за мазни мангизи. И не само VW разбира се...повечето корпорацийки са така.....както ми каза един корпоративен 'вълк' навремето: Всички пикаят в басейна, но никой не пикае от трамплина....толкова за корпоративната суб-култура! Обаче тук едните пикаещи видяха другите и ги обадиха на спасителя. И понеже TESLA е налице е добре конкурентите да хапнат по-голям, по-отрано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Глоби като тези в САЩ ще съсипят Volkswagen."Ами нали туй е целта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още