IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM и Honda ще разработват заедно коли в Северна Америка

Двете компании ще споделят общи платформи за автомобили, включително електромобили и двигатели с вътрешно горене

17:50 | 03.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

General Motors и Honda обединяват усилията си за производство на автомобили в Северна Америка, задълбочавайки връзките си в момент, когато автомобилните производители са подложени на натиск да споделят технология и разходи, за да отговорят на исканията за по-чисти превозни средства, предава Ройтерс.

Въз основа на съюза Honda и GM възнамеряват да споделят общи платформи за автомобили, включително електромобили и двигатели с вътрешно горене, съобщи американският автомобилен концерн.

Разговорите за планиране на съвместните разработки ще започнат незабавно, като инженерната работа ще стартира в началото на 2021 г., съобщава GM.

Партньорството представлява значително разширяване на съществуващите сътрудничества между двете компании в областта на електромобилите, технологиите за свързване на автомобилите и горивните клетки.

То също така е още един крайъгълен камък в консолидирането на глобалната автомобилна индустрия, тъй като натискът за намаляване на въглеродните емисии и преход към електромобили се усеща от капитала и инженерните ресурси дори на най-големите играчи.

Компаниите обявиха през април, че ще разработват съвместно два нови модела електромобили за Honda и планират да проучат още начини за разширяване на сътрудничеството си. Те вече работят заедно по проектирането на автономен автомобил, наречен Cruise Origin, за подразделението Cruise Automation на GM.

От години Honda остава до голяма степен независима, като страни от сливания в индустрията. Но партньорството с GM ще й даде икономии от мащаба, които не може да постигне сама.

„Като цяло смятаме, че този съюз ще помогне и на двете компании да постигнат значителни спестявания от разходи в развитието на портфейлите ни от автомобили“, коментира президентът на GM Марк Реус.

„Конкретно за GM значителните средства, които ще спестим в резултат на предложения съюз, ще ни помогнат да финансираме визията си за изцяло електрическо бъдеще“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още