IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM и Honda си стиснаха ръцете за водородни коли

Първите серийни модели трябва да се появят още през 2015 г.

09:01 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Honda FCX Clarity. Снимка: Honda </em></p>

Honda FCX Clarity. Снимка: Honda

Автомобилните компании General Motors и Honda оповестиха окончателно своята дългосрочна рамкова договореност за съвместна разработка на следващо поколение системи с горивни клетки и технологии за съхранение на водород.

Двете компании си поставят за цел и да работят съвместно и заедно със своите партньори за по-нататъшното развитие на инфраструктурата за зареждане с водород, която е от ключово значение за дългосрочния пазарен успех на автомобилите с горивни клетки.

Планът на компаниите предвижда до 2020 година да бъде напълно готов сериен автомобил с горивни клетки.

Honda обаче вече обяви, че планира да представи наследника на модела FCX Clarity на пазарите в Япония и САЩ през 2015 година, след което да отбележи и премиерата му в Европа. Предишната генерация на водородната кола, която бе пусната в тираж от 85 броя, бе отличена с наградата "Световен зелен автомобил 2009”.
GM и Honda си стиснаха ръцете за водородни коли
Chevrolet Hydrogen Fuel Cell Equinox, който американските военни използват в Хавай. Снимка: GM

От своя страна GM също има опит при водородните коли. През 2007 година компанията стартира програмата "Driveway", в която участваха общо 119 задвижвани с водород автомобила. Общият пробег при движение в реални пътни условия на тази флотилия достига рекордните за автомобилния бранш 4,8 млн. километра.

Всъщност GM и Honda се нареждат съответно на първо и второ място в глобален мащаб по брой регистрирани патенти в областта на системите за задвижване с горивни клетки в периода от 2002 до 2012 година с общо над 1 200 (по данни на индекса Clean Energy Patent Growth).

Източник: GM

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още