IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM инвестира 300 млн. долара в китайски стартъп за автономни технологии

Momenta е сред малкото компании, които имат разрешение за изготвяне и съхранение на карти с висока разделителна способност в Китай

17:34 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: General Motors</em></p>

Снимка: General Motors

Американският автомобилен концерн General Motors Co. (GM) заяви, че ще инвестира 300 милиона долара в китайския стартъп за автономни технологии Momenta, с което се стреми да подкрепи разработките на система за самоуправление за своите бъдещи модели, предназначени за китайския пазар, съобщава Ройтерс. 

Momenta е сред малкото компании, които имат разрешение за изготвяне и съхранение на карти с висока разделителна способност в Китай, ключов инструмент в технологиите за автономно шофиране. Стартъпът работи с автомобилните производители за разработване на превозни средства за масово производство с функции за самоуправление и събиране на данни в реално време.

Компанията е подкрепена и от SAIC Motor, основен китайски партньор на GM, както и от японския концерн Toyota Motor и германската автомобилна група Daimler AG.

„Клиентите в Китай възприемат електрификацията и усъвършенстваната технология за автономно управление по-бързо, отколкото в други части на света, а споразумението между GM и Momenta ще ускори внедряването на решения от следващо поколение, специално пригодени за нашите потребители в Китай“, изтъква Джулиан Блисет, ръководител на GM за Китай.

Американският автомобилен производител заяви през юни, че ще инвестира 35 млрд. долара до 2025 г. за електрически превозни средства и технологии за автономно задвижване в световен мащаб. По-рано този месец звеното на GM за рисков капитал инвестира в Oculii, американски производител на софтуер за радарни сензори, използван при автономните превозни средства.

И докато търси развитие на тези технологии, GM се сблъсква с някои проблеми, свързани с електромобилите. В края на юли компанията стартира мащабна сервизна акция, която обхваща автомобилите Chevrolet Bolt, изградени между 2017 и 2019 г. Това беше втората подобна акция в рамките на година. GM идентифицира производствени дефекти в клетките на батериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още