IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM изненада приятно инвеститорите с по-висока от очакваното печалба

Компанията коригира финансовите си резултати след еднократни разходи в размер на 2,3 млрд. долара, свързани с продажбата на Opel

16:24 | 24.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител номер едно в САЩ General Motors (GM) отчете печалба на акция, която надвишава очакванията на инвеститорите, съобщава Financial Times, като се позовава на тримесечния отчет на компанията.

GM коригира финансовите си резултати след еднократни разходи в размер на 2,3 млрд. долара, свързани с продажбата на губещия ѝ бизнес Opel на PSA Group през март.

GM отчита печалба на акция от 1,32 долара през тримесечието до края на септември, което е далеч над пазарните очаквания за 1,13 долара на акция. Нетната печалба след корекции се свива с 31% на годишна база до 2,5 млрд. долара, отразявайки слабостта на пазара в Северна Америка.

Без корекциите компанията отчита загуба в размер на 2,98 млрд. долара или 2,03 долара на акция спрямо печалба от 2,77 млрд. долара година по-рано или 1,17 долара на акция, допълва Ройтерс.

Автопроизводителят от Детройт обаче отчита с 26% по-ниска продукция през третото тримесечие, което отразява, от една страна, спирането на някои фабрики, а от друга – по-слабото търсене в САЩ. Американският пазар на автомобили вероятно ще отчете най-слабата си година от рецесията през 2008-2009 г., подчертава агенцията.

Главният финансов директор на GM Чък Стивънс прогнозира, че продажбите на леки автомобили в САЩ ще възлязат на 17 млн. единици през тази и следващата година. За сравнение, през 2016 г. са били продадени 17,55 млн.автомобила.

От началото на годината акциите на GM поскъпват с близо 30%, като изглежда инвеститорите игнорират опасенията за търсенето на традиционни автомобили. Продажбите на нови автомобили тази година се очаква да отслабнат въпреки стимула, който идва от покупките на нови коли след ураганите в край на август и началото на септември.

FT посочва, че акциите на Ford например остават без изменение от началото на годината. Според изданието от GM са излезли с редица изявления в подходящо време, така че да отвлекат вниманието от забавянето в традиционната автоиндустрия и да се представят като лидер в новите технологии.

Компанията например съобщи, че ще бъде първата, която ще тества автономни автомобили по улиците на Манхатън, както и че ще представи 20 нови електромобила до 2023 г., включително два изцяло електрически модела през следващите 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още