IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM придобива 11% от производител на пикапи срещу 2 млрд. долара

Американският автомобилен концерн се стреми да увеличи експозицията си спрямо пазара на електрически превозни средства чрез пикапа на Nikola Badger

16:22 | 08.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ty Wright/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Американският автомобилен концерн General Motors Co. придоби дял срещу 2 млрд. долара в Nikola Corp., като ще си партнира с производителя на пикапи, за да проектира и произведе електрическия модел Badger. Новината изпрати цената на акциите на двете компании нагоре малко преди началото на борсовата търговия, съобщава Bloomberg.

GM ще направи апортни вноски, за да придобие 11-процентен дял в Nikola и да получи правото да номинира един свой директор в борда на компанията, се казва в изявление на концерна. 

Стойността на акциите на Nikola скочи с цели 53% преди старта на сесията, докато книжата на GM поскъпват с над 9%.

Двете компании очакват производството на електрическия пикап да започне до края на 2022 г.

Партньорството с GM дава на Nikola - която все още не е генерирал значими приходи - незабавен тласък и индустриалната мощ на утвърден играч, като същевременно от сделката ще се възползва и най-големият американски автомобилен производител.

Базираният в Детройт концерн очаква да извлече ползи от сделката на стойност над 4 млрд. долара.

GM увеличава експозицията си към превозни средства с алтернативно гориво - област, която все повече привлича вниманието на инвеститорите. Пикапът Badger може да се конкурира със плановете на GM за електрификация на бъдещи превозни средства.

За Nikola партньорството с GM е доказателство за усилията на дружеството да спечели доверие при производството на първите си превозни средства.

Още преди година Nikola обяви намерението си да създаде пикап, след като Tesla Inc. представи прототип на собствен футуристичен електрически пикап - кибертрък.

За първи път беше представен Badger от Nikola през февруари, като компанията започна да приема предварителни поръчки за иновативното превозно средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още