IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM се изправя пред големи непланирани разходи заради завода си в Индия

Американският концерн продължава да е с вързани ръце в опита си да продаде съоръжението заради търканията между индийските и китайските власти

14:23 | 17.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Adeel Halim/Bloomberg</em></p>

Снимка: Adeel Halim/Bloomberg

Забавянето на продажбата на завода на американския автомобилен концерн General Motors в Индия на китайския производител Great Wall Motor заради напрежението между индийските и китайските власти ще доведе до големи непланирани разходи за GM, споделят пред Ройтерс запознати с темата източници.

Получаването на одобрение от страна на Индия за сделки, свързани с Китай, сега се очаква да отнеме допълнително време и, въпреки че продажбата ще се случи в даден бъдещ момент, GM не е променила плана си да започне да прекратява постепенно дейността си в завода. 

Американският концерн планира да използва очакваните приходи от продажби от 250 милиона до 300 милиона долара, за да изплати пасивите, които ще възникнат при спирането на производствената ѝ дейност в Индия.

Въпреки че парите ще бъдат осигурени в един момент, след като сделката бъде сключена, сега GM ще трябва да плати обезщетение, което може да достигне няколкостотин милиона долара, според втори източник.

Разходите за обезщетения могат да бъдат много по-високи от обикновено възникналите поради липсата на яснота относно перспективите на сделката и исканията на работниците за по-голямо облекчение предвид неголемите шансове за намиране на нова работа на фона на пандемията от коронавирус, допълват други източници.

GM спря да продава превозни средства във втората по население държава в света в края на 2017 г. след години на слаби продажби, но заводът ѝ продължава да произвежда автомобили за износ.

Решението за продажба на съоръженията на Great Wall беше обявено през януари и трябваше да приключи през втората половина на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още