IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Японските автомобилни концерни ще се възстановят бързо от кризата

Кредиторът очаква оперативната загуба на автомобилните производители от островната страна да достигнат 1,7 млрд. долара през второто тримесечие

09:45 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус ще свие комбинираната оперативна печалба на японските автомобилни концерни с 38% през фискалната година, но производителите вероятно ще успеят да се възстановят по-бързо, отколкото в периода след глобалната финансова криза през 2008-2009 г., заявиха анализатори от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

Търсенето може да се „възстанови сравнително бързо“, след като пандемията приключи, пишат Кота Юзава и други анализатори в доклад.

Рейтингът на акциите на Honda Motor Co. беше повишен от банката до „купувай“ от „задръж“, като от Goldman заявиха, че оценката е повишена след спада в стойността на книжата на концерна от 25% през  тази година.

Глобалната автомобилна индустрия, която се сблъска с крах при продажбите, започва да усеща облекчаване от националните блокади, предприети за предотвратяване на разпространението на патогена, който вече е заразил почти 2 млн. души по целия свят. При затворени шоуруми потребителите не купуват автомобили, а веригите на доставка остават в безпорядък, оставяйки фабриките да работят на празен ход. 

Toyota Motor Corp. и Nissan Motor Co. са сред онези концерни, които са потърсили финансиране, за да удържат на бурята.

„Повечето автомобилни производители са достатъчно добре позиционирани по отношение на нетните парични средства и акционерния капитал, за да издържат на рязък спад в продажбите“, пишат анализаторите от Goldman. „Те трябва да могат да преодолеят краткосрочния спад на оборотния капитал. Въпреки че обстоятелствата са различни, ние не очакваме съкращаване или прекратяване на дивиденти сред  автомобилните производители“, добавят от американския кредитор.

Оперативните загуби на основните японски автомобилни производители през април-юни вероятно ще достигнат 180 млрд. йени (1,7 млрд. долара), смятат анализаторите. Honda обаче е добре позиционирана за възстановяване, благодарение на добрата оценка след последната корекция, на солидния си баланс, както и заради експозицията си спрямо Китай, полите от моделния цикъл, ограничения риск спрямо регулациите относно въглеродните емисии в Европа и подкрепата на постъпленията от звеното за мотоциклети, подчертават от банката.

„Също така смятаме, че Subaru Corp. изглежда впечатляващо, тъй като силните страни на корпоративната марка вероятно ще се окажат изгодни, след като условията се нормализират“, коментират анализаторите, които поставят оценка „купувай“ на акциите на компанията.

Прогнозите за печалбите на Nissan в близко бъдеще са "предизвикателни", тъй като концернът планира да съкрати работните места. Банката запазва оценката си „неутрален“ за акциите на японския производител, част от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Въпреки че компанията е готова пусне на пазара нови модели, „ще отнеме време това да се доведе до печалба поради рязкото намаляване на търсенето в САЩ и на европейските пазари“, написаха анализаторите от Goldman Sachs.

Nissan, Mitsubishi Motors Corp. и Mazda Motor Corp. вероятно ще преустановят изплащането на дивиденти през настоящата фискална година, смята банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още