IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гон: Абсолютно невинен съм

Бившият ръководител на Renault-Nissan-Mitsubishi се появи в съдебната зала отслабнал, закопчан с белезници и с въже около кръста

11:30 | 08.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шарж на Гон в съдебната зала. Фотографи не са били допуснати. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Шарж на Гон в съдебната зала. Фотографи не са били допуснати. Източник: Ройтерс

Бившият ръководител на френско-японския автомобилен алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон се яви на първото съдебно заседание след ареста си през ноември и заяви, че е невинен, предаде Ройтерс.

По време на първото заседание на съда след ареста му през ноември Гон категорично отхвърли всички обвинения срещу него.

„Бях погрешно обвинен и несправедливо задържан въз основа на неоснователни и недоказани обвинения", каза той пред Токийския окръжен съд.

„Противно на обвиненията, повдигнати от прокуратурата, никога не съм получавал никаква компенсация от Nissan, която да не е била декларирана", добави Гон.

Роденият в Бразилия французин с ливански корени Гон, на когото се отдават заслугите за спасяването на компанията от банкрут преди двадесет години, бе третиран от съдебните власти като опасен престъпник. Той се появи в съдебната зала отслабнал, закопчан с белезници и с въже около кръста, облечен в черен костюм без вратовръзка. Двама пазачи свалиха белезниците му и седяха до него на пейка пред тримата му адвокати.

Множество журналисти се събраха пред съдебната зала, а 1222 души се наредиха на опашка с надеждата имената им да бъдат изтеглени за някое от 14-е места, които се раздават на случаен принцип на желаещи да присъстват в залата граждани - доказателство за огромния обществен интерес към делото.  Съдебното заседание бе поискано от неговите адвокати, за да бъде дадено обяснение защо арестът на Гон, задържан на 19 ноември, продължава толкова дълго. Съдията оправда дългия арест с опасността Гон да избяга. Съдията Яучи Тада поясни, че Гон трябва да остане в ареста, защото съществувала опасност да се укрие. Освен това, в случай че бъде пуснат, той можел да унищожи доказателствен материал.

Автомобилният производител Nissan заяви, че вътрешно разследване е извело на бял свят съществени и убедителни доказателства за незаконните действия на Гон. Самата компания задейства съдебния процес срещу бившия си мениджър. 

64-годишният мениджър бе арестуван на 19 ноември и оттогава е зад решетките. Властите го обвиниха в неправомерно отчитане на разходи в продължение на няколко години. Той е заплашен с няколко години затвор.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още